Bewoners en ondernemers De Fluun tegen afsluiting Pittelderstraat

DIDAM – De bewoners en ondernemers van industrieterrein De Fluun in Didam zijn boos en verontwaardigd. Boos omdat de gemeente Montferland heeft besloten de Pittelderstraat af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. En verontwaardigd dat ze hier pas onlangs in een informatiebijeenkomst van op de hoogte zijn gesteld.

“Uiteraard wisten we wel dat er plannen waren om de straat af te sluiten, maar wij dachten dat er nog inspraak mogelijk was”, zegt Gerrit Heuff. De eigenaar van Tankstation Staring en Heuff Zwembaden is op het industrieterrein gevestigd en werpt zich op als woordvoerder van de ondernemers en bewoners van De Fluun. “In de brief waarin we werden uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst van 23 januari stond echter dat het verkeersbesluit al was genomen. Dit heeft op 21 januari ook in de Staatscourant gestaan.”

Paaltje
De gemeente wil de Pittelderstraat afsluiten door middel van een verzinkbare paal, die in de grond zakt bij bijvoorbeeld calamiteiten. Dit paaltje wordt geplaatst ter hoogte van het stationsgebied. Met de afsluiting van de Pittelderstraat wil de gemeente Montferland bereiken dat er minder verkeer door de Spoorstraat en Wilhelminastraat rijdt.

“Vorig jaar is de Pittelderstraat tijdens werkzaamheden ook vijf maanden afgesloten geweest. Uit tellingen voor en tijdens de afsluiting is gebleken dat er tijdens de afsluiting per etmaal ruim vierhonderd voertuigen minder door de Spoorstraat reden”, motiveert wethouder Oscar van Leeuwen het besluit. “Door de Pittelderstraat definitief af te sluiten, wordt het centrum van Didam verder ontlast.”

Heuff vraagt zich echter af of die tellingen wel representatief zijn. “Wij denken dat de tellingen voor de afsluiting zijn gedaan ten tijde dat Alpha Deuren aan het bouwen was. Toen reed er ook veel bouwverkeer door de Spoortstraat en Pittelderstraat. We hebben daarom de tellingen bij de gemeente opgevraagd.”

Bezwaren
Het grote bezwaar van de bewoners en ondernemers van De Fluun tegen de afsluiting van de Pittelderstraat is de bereikbaarheid van het industrieterrein. De Fluun had vroeger vier toegangswegen, de Eekhegstraat (Bievankweg), Fluunseweg, Bergvredestraat en Pittelderstraat. Daarvan is straks alleen de Eekhegstraat nog over.

“En die loopt nu al helemaal vol”, weet Heuff. “Door het afsluiten van de Pittelderstraat moet het verkeer dat het industrieterrein wil bezoeken via de dorpskern, het buitengebied of de Parallelweg rijden om zo over de Bievankweg de toch al verstopte Eekhegstraat bij ons BP-station in te rijden. Dit leidt tot een nog grotere verstopping op de Eekhegstraat.”

“De Bievankweg als enige aan- en afvoerweg van De Fluun is echt onvoldoende”, vindt ook Frank Bloem, bewoner van de Pittelderstraat. “Ook al omdat er bij Alpha Deuren en Vink veel interntransport over de openbare weg plaatsvindt. Automobilisten gebruiken daarom regelmatig het tankstation van Gerrit als sluiproute, om van en op het industrieterrein te komen.”

Veiligheid
Daarbij wijzen de heren ook op de veiligheid. Bloem: “Bij brand is er bijvoorbeeld nog maar één vluchtweg. De hulpdiensten kunnen dan wel de Pittelderstraat gebruiken door de paal te laten zakken, maar het overige verkeer en de kijkers zullen allemaal gebruik maken van de Eekhegstraat.”

Voor met name de ouderen en hulpbehoevende mensen wordt het volgens Heuff en Bloem eveneens moeilijker om vanaf De Fluun het centrum te bereiken en vanuit het dorp bij bijvoorbeeld het gemeentehuis te komen. “Zij maken nu vooral gebruik van de rustige Pittelderstraat. Voor hen is het lastig om zich een weg door de drukke Eekhegstraat en Endepoelstraat te banen.”

Maar de afsluiting treft volgens Heuff ook zijn eigen tankstation. Als LPG- en tankstation moet het terrein van Heuff wettelijk van twee kanten bereikbaar zijn. “Bij calamiteiten moeten vrachtwagens in twee richtingen van en naar het terrein kunnen rijden. Dat wordt bij afsluiting van de Pittelderstraat vrijwel onmogelijk. Een afsluiting treft ons echter ook in de portemonnee. Dat hebben we vorig jaar gemerkt. Toen was de Pittelderstraat tijdens werkzaamheden vijf maanden afgesloten en werden wij geconfronteerd met een enorme omzetdaling.”

Reactie wethouder
Als die afsluiting Heuff werkelijk zoveel gekost heeft, dan is wethouder Oscar van Leeuwen benieuwd naar de jaarcijfers van het bedrijf. “Wij willen met dit besluit natuurlijk niet de bedrijven dwars zitten”, zegt hij. “Het mag de ondernemer geen omzet kosten. Voordat we wat gaan doen aan de Pittelderstraat gaan we sowieso eerst nog met de buurt om tafel.”

De gemeente wilde de eigenlijk na het carnaval al afsluiten. Nu er echter zoveel weerstand vanuit de buurt is tegen het plan, gaat ze samen met de omwonenden en ondernemers in gesprek om te zoeken naar oplossingen. “De informatievoorziening richting de omwonenden is niet helemaal goed gegaan”, geeft Van Leeuwen toe. “Maar we moeten hierin ook niet doorslaan. Er is al vanaf 2016 sprake van afsluiting van de Pittelderstraat. Dat mensen nu verrast reageren, vind ik wat naïef.”