Berlijnse marathonkampioenen aan start Montferland Run

’s-HEERENBERG – De Keniaanse wereldtopper Geoffrey Mutai staat op zondag 2 december weer aan de start van de Pfixx Solar Montferland Run in ‘s-Heerenberg. De parcoursrecordhouder loopt die middag om 12 uur over exact vijftien kilometer tegen onder meer Koen Naert. De Belg Naert schitterde onlangs in Berlijn door met groot vertoon van macht de Europese titel op de marathon op te eisen.

Geoffrey Mutai tijdens de marathon van Berlijn in 2015.

Geoffrey Mutai won één keer de prestigieuze stadsmarathon van Berlijn. Dat was in 2012. Toen deed hij een poging het wereldrecord te verbeteren, maar door het slechte weer slaagde hij daar niet in. Mutai was in die periode de beste en meest overtuigende marathonloper ter wereld. In 2011 had hij Boston gewonnen in een sensationeel snelle 2.03.02 uur en dat najaar was hij op zijn allerbest met 2.05.06 uur op het glooiende parcours van New York.

Record
In 2012 vocht Geoffrey Mutai een schitterend duel uit in ‘s-Heerenberg met zijn landgenoot Philip Langat. Mutai ‘vloog’ over de finishstreep na 42 minuten en 25 seconden. Daarmee snoepte hij Langat het parcoursrecord af en diezelfde Langat was het jaar daarvoor al razendsnel geweest door op zijn beurt weer de snelste tijd van de illustere Ethiopiër Haile Gebrselassie (in 2007 in ‘s-Heerenberg gerealiseerd) uit de boeken te lopen.

Geoffrey Mutai is nu als eerste Afrikaanse toploper door de organisatie van de Pfixx Solar Montferland Run gecontracteerd voor de editie van zondag 2 december. De 36-jarige Keniaan maakt zijn rentree na een slepende kuitblessure.

Belgische topper
Bijzonder is ook de deelname van de 28-jarige Belg Koen Naert. In de eerste plaats omdat deze West-Vlaming uit de stad Roeselare onlangs stuntte met de Europese titel in een kampioenschapsrecord van 2.09.51 uur. Hij werd daarmee de tweede Belg – na Karel Lismont in 1971 – die de Europese marathontitel veroverde. In 2017 viel Naert ook al op door zijn sterke achtste plaats in de New York Marathon.

Kijk voor meer informatie op www.montferlandrun.nl.Facebooktwittergoogle_plus