Bergh in het Zadel te gast in Prinses Máxima Centrum

UTRECHT/’s-HEERENBERG – Een afvaardiging van Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding is woensdag 12 december ontvangen in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Ze kwamen niet met lege handen naar het gloednieuwe kinderziekenhuis, maar brachten een cheque mee van 45.000 euro.

De overhandiging van de cheque met v.l.n.r. Gerard Hendriksen, Monic Rootinck, Wim Hendriksen, Hans Bruns, Esther Hulleman en Marjolein van Leeuwen.

Dit is de opbrengst van de Golfdagen in 2018 en van de Habru Duivendag in Doetinchem. Het bedrag is bestemd voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. De overhandiging werd voorafgegaan door een rondleiding door het centrum, die onder leiding stond van twee onderzoekers/biologen, Esther Hulleman en Marjolein van Leeuwen. Iets later voegden zich ook de doktoren Roland Kuiper en projectleider Frank van Leeuwen bij de groep. Dit tweetal fietst volgend jaar mee met de tocht van ’s-Heerenberg naar Leipzig en terug.

De ’s-Heerenbergse delegatie, bestaande uit Wim en Gerard Hendriksen, Monic Rotinck, Hans Bruns van Habru en Sjaak Reumer, was diep onder de indruk van wat ze in Utrecht te zien kregen. Alles was voor hen toegankelijk, er mocht gefotografeerd worden, zolang er maar geen kinderen in beeld kwamen.

Het Máxima-centrum kreeg niet alleen de cheque van 45.000 euro, maar heeft nog meer in het verschiet. Van de meer dan één miljoen euro die BIHZ volgend jaar bijeen hoopt te brengen, gaat nog eens 500.000 euro naar het centrum in Utrecht voor onderzoek naar Therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen. Ruim 800 professionals in de zorg en research bundelen op deze locatie hun kennis en kunde. Het is dé plek voor toponderzoek.

Slogan
Eén van de slogans in het ziekenhuis in Utrecht is ‘Samen voor een beter LATER’. De kinderen die behandeld worden, willen ze een toekomst geven. Hoe ze dat willen doen, vertelden Esther Hulleman en Marjolein van Leeuwen bij de rondgang door het ziekenhuis, dat tot stand is gekomen met de inbreng en adviezen van de medewerkers.

Duidelijk werd dat over alles is nagedacht. Dat begon al bij de ingang, die vrolijk overkomt. Geen lange gang, maar ruimte voor ontspanning en privacy. Met steun van zorgverzekeraars zijn er ouder-kind-kamers gerealiseerd.

Het researchgebouw, waar de artsen/onderzoekers werken, is opgezet als een buffer voor de zorgafdeling. Een dergelijke opzet, waarbij professionals en ouders gezamenlijk eigenaren zijn, is vrijwel uniek in de wereld. Alleen in de VS is iets dergelijks opgezet. Ook de VOKK (Vereniging Ouders van Kinderen met Kanker) is daar nauw bij betrokken geweest.

Ontspanning
Veel nadruk is gelegd op de ontspanning van de vaak doodzieke patiëntjes. Zo is er een grote speelruimte waar kinderen alleen of met een fysiotherapeut sportief bezig kunnen zijn. Er is een muziekstudio waar de kinderen deejee kunnen spelen, er is een bibliotheek en zelfs een klein theater.

Van het zorgcentrum komt de groep in het onderzoeksgebouw, waar in rijen laboratoriumkamers onderzoek wordt verricht. Daarbij is veel gebruik gemaakt van glas. Esther Hulleman: “Dat is veel makkelijker werken. Je loopt zo maar ergens binnen, er is veel meer interactie. Research en behandeling staan veel dichter bij elkaar.”

Laborant Mark van de Wetering legt uit hoe onderzocht wordt onder welke omstandigheden een celkweek al dan niet kan groeien. Daarbij wordt gebruik gemaakt van steriele lucht. Hij benadrukt dat elke tumor uniek is en dus een apart onderzoek nodig heeft. Informatie wordt pas gedeeld, als het is vastgelegd in een publicatie, zodat niemand anders met de eer kan gaan strijken.