Acht statushouders starten opleiding tot bouwvakker

DIDAM – Acht statushouders uit de gemeente Montferland zijn vorige week woensdag een opleiding gestart tot bouwvakker. De gemeente werkt voor het project samen met Bouwmensen Gelderland Oost. Het doel van de samenwerking is om nieuwkomers aan een baan te helpen én invulling te geven aan het personeelstekort in de bouw.

“Er is op dit moment veel vraag naar mensen in de bouw”, weet wethouder Martin Som. “Door nieuwkomers op te leiden tot bouwvaker hopen we hierin te voorzien. Daarbij helpen we onze statushouders maatschappelijk aan de gang. Naast een opleiding tot timmerman, metselaar of tegelzetter krijgen ze onder andere ook les in de Nederlandse taal.”

De deelnemers aan het traject zijn statushouders, die een bijstandsuitkering ontvangen en hun inburgering inmiddels hebben behaald of in de loop van het jaar hun inburgeringsexamen moeten doen. Vijf van de deelnemers komen uit Eritrea, twee uit Syrië en één uit Soedan. Som: “De verachting is dat ze aan het einde van het traject uitromen naar een reguliere baan.”

Het traject duurt in totaal negen maanden. Afhankelijk van de vorderingen en de beheersing van de Nederlandse taal worden de deelnemers al na zes maanden voor twee dagen gedetacheerd bij een bouwbedrijf dat lid is van Bouwmensen. Na negen maanden wordt de stage voor drie maanden uitgebreid tot vijf dagen per week.

“Als ze dan geschikt zijn om zelfstandig aan het werk te gaan, krijgen ze een kwalificatie waarmee ze overal aan de slag kunnen”, zegt Som. “Vervolgens kunnen ze zich ook nog specialiseren.”

De kosten van het project, dat vanuit de gemeente Montferland is opgezet, bedragen ongeveer 50.000 euro. De gemeente verwacht een belangrijk deel hiervan terug te ontvangen via subsidiëring vanuit de ESF-gelden en het samenwerkingsverband Leve(n)lang Gelders Vakmanschap.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.