Zwembad blijft open, bibliotheek kind van rekening

’s-HEERENBERG/DIDAM – Zwembad de Hoevert blijft open, maar moet de komende jaren net als Sportcentrum Laco wel fors bezuinigen. De subsidies voor de verenigingen blijven voorlopig grotendeels gehandhaafd en in 2015 wordt er nog niet gekort op de accommodaties. Bibliotheek Montferland krijgt tot haar grote verrassing echter een bezuiniging van 80.000 euro opgelegd, naast een korting op de loonkosten.

De gemeenteraad van Montferland voerde donderdag in Gouden Handen de kerntakendiscussie.

De gemeenteraad van Montferland voerde donderdag in Gouden Handen de kerntakendiscussie.

Met het uitstappen uit beide regio’s en het voorlopig terugdraaien van de korting op het minimabeleid waren dat de belangrijkste resultaten van de kerntakendiscussie die de gemeenteraad van Montferland donderdagmiddag voorafgaand aan de algemene beschouwingen en begrotingsraad voerde. Die discussie was nodig omdat de gemeente de komende jaren minimaal 2,6 miljoen euro moet bezuinigen.

Zwembad
Om van dat bedrag in één keer een grote hap af te nemen, stelde het college voor zwembad de Hoevert te sluiten. Na groot protest door management en verenigingen – ook gisteren werd er weer ingesproken door manager Debby Broersma en Maik Steenkamp namens triatlonvereniging Triathliem en Stichting Triathlon Didam – floot de raad het college echter terug.

Wel moeten de Hoevert en Laco in ’s-Heerenberg vanaf 2015 samen 50.000 euro bezuinigen. Een bedrag dat in 2018 oploopt tot een ton. Een besluit waarmee vooral het Didamse zwembad kon leven. Al wordt het wel ‘a hell of a job’ om de komende jaren de exploitaties van beide baden rond te krijgen, zo gaven de verschillende fracties aan.

Bibliotheek
Minder gelukkig was directeur Eric van der Wal van Bibliotheek Montferland. Als een konijn uit de hoge hoed toverde de raad gistermiddag een korting van liefst 80.000 euro vanaf 2016 voor de bieb tevoorschijn. “Ik ben zeer onaangenaam verrast”, zei Van der Wal dan ook. “Wij zijn nooit eerder genoemd en nu leggen ze ons ineens een forse bezuiniging op. Dat vind ik ronduit onfatsoenlijk. En dat terwijl we na de vorige kerntakendiscussie in 2010 ook al 100.000 euro zijn gekort.”

Van der Wal vond de extra taakstelling vooral ook ongepast omdat de bibliotheek zelf de verantwoordelijkheid nam en al langer in overleg is met de gemeente om te komen tot een bezuiniging. “We leveren al vijf procent van de loonkosten in en hebben aangegeven meer te willen doen”, vertelde Van der Wal. “Dit besluit van de raad, zonder ook maar enige onderbouwing, komt echter ineens uit de lucht vallen. Waarom alleen de bibliotheek?”

Wat de gevolgen zijn, kon Van der Wal donderdagmiddag nog niet zeggen. “Maar het gaat zeker ten koste van de dienstverlening. Mogelijk verdwijnt de Bibliobus in de kleine kernen. In het ergste geval moeten we een vestiging sluiten. Dat zal dan ’s-Heerenberg zijn, omdat we dat pand huren en het gebouw in Didam eigendom en bijna lastenvrij is.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.