Zonnepanelen op daken appartementen Plavei

DIDAM – Plavei is de eerste woningcorporatie in de regio die haar daken kosteloos ter beschikking stelt aan een lokale energiecoöperatie voor het opwekken van zonnestroom. Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal (EMK) is het burgerinitiatief dat met dit idee kwam voor de ontwikkeling van een postcoderoosproject.

V.l.n.r. Bart Jan Krouwel, voorzitter EMK, wethouder Walter Gerritsen en Plavei-directeur Arjan ter Bogt.

Voor de realisatie van het project is de energiecoöperatie een samenwerking aangegaan met de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM). In Didam worden de daken van de appartementengebouwen aan de Lockhorststraat en Ludgerusstraat voorzien van in totaal 500 panelen. Bewoners van deze appartementen krijgen voorrang bij de inschrijving voor het project. Plavei gaat zelf ook via een deel van de zonnepanelen de algemene ruimtes in beide gebouwen van zonnestroom voorzien.

Energiecoöperatie
“Wij vinden het fantastisch dat woningcorporatie Plavei de daken ter beschikking stelt”, zegt Bart Jan Krouwel, voorzitter van EMK. “Het is mooi dat deze daken voor zonne-energie worden gebruikt en dat mensen die geen eigen dak hebben nu toch zonne-energie kunnen opwekken.”

Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal is vorig jaar december opgericht. De EMK wil bijdragen aan projecten die energie besparen en duurzaam energie opwekken in de gemeente Montferland voor en door de inwoners en bedrijven uit de gemeente. Naast dit project willen ze graag de scholen ondersteunen om te verduurzamen.

De daken op de twee gebouwen in Didam zijn zeer geschikt. “Ze zijn groot genoeg om de enorme hoeveelheid panelen te kunnen plaatsen”, vertelt Arjan ter Bogt, directeur en bestuurder van Plavei. “Bovendien is er voor deze daken geen onderhoud nodig de komende jaren. Een mooie kans om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Montferland. We kijken uit naar de volgende stappen die we hierin samen kunnen zetten.”

Postcoderoosprojecten
AGEM heeft in de Achterhoek al zes postcoderoosprojecten gerealiseerd in samenwerking met lokale energiecoöperaties. AGEM verwacht dat dit aantal in 2018 wordt verdubbeld. In een postcoderoosproject worden zonnepanelen door meerdere mensen samen op een dak gelegd, bijvoorbeeld op een bedrijfspand, een schuur of een sporthal.

Lokale bewoners en ondernemers kunnen deelnemen door certificaten te kopen van de lokale energiecoöperatie. Een certificaat komt overeen met het vermogen van één zonnepaneel. Een voorwaarde is dat de deelnemers wonen in de postcoderoos behorende bij een project, vandaar de naam ‘postcoderoosproject’. Voor dit project zijn dat de postcodes 6942, 6941, 7031, 7036, 7037, 6909 en 6905. Deelnemers verdienen de investering terug doordat zij een vrijstelling van energiebelasting krijgen over het aandeel opgewekte energie (in kWh) dat zij hebben in de collectieve zonne-installaties.

Informatieavond
Op donderdag 1 februari vindt er een informatieavond over het project plaats in de filmzaal van Meulenvelden aan de Kerkstraat in Didam. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Geïnteresseerden kunnen zich nu al vrijblijvend inschrijven via de website van EMK: www.montferlandklimaatneutraal.nl.

Voorafgaande aan deze openbare informatieavond worden de bewoners van de gebouwen geïnformeerd tijdens een speciale bijeenkomst. Zij kunnen zich dan als eerste inschrijven voor het postcodeproject. Als er in andere delen van Montferland ook interesse is om deel te nemen, onderzoekt EMK of ook op andere plekken zonnepanelen geplaatst kunnen worden.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.