‘Zonen’ zetten Havezathe Carpe Diem voort

VETHUIZEN – Marja Wijnands stopt met Havezathe Carpe Diem. Ze maakt ruimte voor haar zoons Pim (29) en Bart (26) en schoonzoon Rick Splitthoff (31), die de exploitatie van het hotel en restaurant in Vethuizen voortzetten. Zij zetten de zaak sinds 1 oktober voort in een nieuwe vof.

V.l.n.r. Bart Wijnands, Pim Wijnands en Rick Splitthoff hebben sinds 1 oktober de leiding bij Havezathe Carpe Diem. Foto Stan Bouman

V.l.n.r. Bart Wijnands, Pim Wijnands en Rick Splitthoff hebben sinds 1 oktober de leiding bij Havezathe Carpe Diem. Foto Stan Bouman

Sinds het plotselinge overlijden van René Wijnands in mei van dit jaar hielden Marja en Bart het bedrijf samen met de medewerkers van Carpe Diem draaiende. “Ik had op dat moment de handen vrij”, zegt Bart. “Ik was net een jaar in Londen geweest, waar ik als relationship manager in het 5-sterren hotel The Royal Horseguards werkte. Vanwege de plannen van mijn vader en Tim te Pas om in het oude raadhuis in Didam een hotel en restaurant te openen, ben ik naar Nederland teruggekeerd.”

De afgelopen maanden pakte Bart zijn oude werk in de keuken van Carpe Diem weer op. In de nieuwe situatie is het zijn taak om samen met de chef-kok de keuken in het restaurant naar een nog hoger niveau te tillen. “De chef-kok Remco Fenneman blijft uiteraard verantwoordelijk voor de creatieve inbreng. Ik neem vooral het organisatorische deel voor mijn rekening. Samen gaan we op zoek naar slimme manieren om onze gasten nog meer te kunnen bieden. We willen daarbij echter wel laagdrempelig blijven.”

Waar Bart zijn handen vrij had, moesten Pim en Rick hun baan opzeggen om de zaak in Vethuizen voort te kunnen zetten. Pim neemt vooral de rol van gastheer op zich, maar houdt zich ook bezig met de planning en roostering. Daarnaast blijft hij één van de zingende obers, die van oktober tot en met mei maandelijks in het restaurant optreden.

Rick draait mee in de bediening en is daarbij verantwoordelijk voor de personele zaken en financiële administratie. Samen met Lotte, die op de achtergrond ook betrokken is, gaat hij bovendien bij Havezathe Carpe Diem wonen. “Met zijn drieën zetten we de bedrijfsvoering van René en Marja voort”, vertelt Rick. “De basis is ontzettend goed. Wat zij hebben neergezet, staat als een huis. Marja blijft op de achtergrond nog wel betrokken, maar doet zakelijk geheel afstand. Voorlopig kunnen we echter nog van haar expertise en netwerk gebruik maken.”

Droom
Zo’n half jaar geleden namen de drie al het besluit om de exploitatie van Havezathe Carpe Diem, als het haalbaar zou zijn, voort te zetten. Daarmee willen ze heel graag de droom van René Wijnands in stand houden. “Hij heeft dit namelijk niet voor zichzelf opgebouwd, maar voor ons”, weet Pim.

“Voor we er aan begonnen, hebben we ons echter wel goed laten adviseren. In financieel opzicht is Bart-Jan Krouwel, medeoprichter en eerste directeur van de Triodos Bank, daarbij heel belangrijk geweest. Tim te Pas van Achterkamp in Baak heeft ons vooral sociaal bijgestaan. Zij blijven ook als adviseurs betrokken. Verder zijn we blij met het vertrouwen van Jos de Bruijn, eigenaar van de Havezathe, waardoor we hier verder kunnen.”

De Burchemeester
Of het daarnaast voor de drie ook nog haalbaar is om invulling te geven aan de tweede droom van René Wijnands, ‘De Burchemeester’, moet de toekomst uitwijzen. Wijnands had de intentie om het oude raadhuis in Didam om te bouwen tot hotel en restaurant. De nieuwe horecagelegenheid moest worden gerund door zijn zoons en schoonzoon.

“Het blijft een wens om ook daar een vervolg aan te geven”, zegt Rick. “Maar eerst ligt de focus op Carpe Diem. Pas als we het hier allemaal op de rit hebben, komt ‘De Burchemeester’ weer in beeld. We sluiten niks uit, maar we moeten wel de tijd krijgen en de juiste mensen vinden, die ons daarbij willen helpen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.