Zesde Pronkzitting XL vol muzikale hoogtepunten

’s-HEERENBERG – d’Olde Waskupen zorgde tijdens de zesde editie van Pronkzitting XL voor een programma vol dansacts en live muziek vertolkt door vele muzikanten, dansers en bands. Dat Pronkzitting XL hiermee een begrip is geworden, werd hierdoor voor menigeen nogmaals bevestigd.

Pronkzitting XL 2017Als vanouds was het aan het Grensland Orkest om het spits af te bijten. Met ’25 or 6 to 4′ zorgden zij, onder leiding van dirigent Harry Gerritsen, voor een grootse opening van Pronkzitting XL. Nadat eenieder een plekje in de zaal had gevonden en de voorzitter van d’Olde Waskupen iedereen had verwelkomd, betrad prins Eckhard I met zijn gevolg de bühne en kon de zesde editie van Pronkzitting XL echt van start.

En hoe kan een pronkzitting beter beginnen dan met het Funckenmariechen. Rowan Byenhof danste de sterren van de hemel tijdens haar solodans. Sjaak Böhmer senior bracht een live nummer ‘uut de olde doos’ en bracht ‘Waswiefke’ en ‘Kleine trom’. Prins Eckhard I onderbrak het muzikale gedeelte om samen met zijn twee adjudanten Geraldo Brugman en Stefan Tersteeg en de rest van zijn gevolg alle carnavalisten toe te spreken. Onder het motto ‘Zo heurt ‘t’ regeert hij dit jaar over Waskuupstad en met die woorden schreef Hans Sloot het mottolied, gebracht door One Two Trio begeleid door Awesome.

Renske Evers bracht daaropvolgend ‘Alleen in Waskuupstad’. Ook Bokkie Peters mocht niet ontbreken op deze avond en wist met ‘De ober’ de feeststemming er in te krijgen. Pronkzitting XL is niet compleet zonder een act van de nieuwe generatie Waskupen. The Cub’s, bestaande uit Koert, Baue, Jacques en Jurre, hadden de afgelopen maanden hard gewerkt en vertolkten op geheel eigen wijze ‘Samen zun wi-j niet alleen’ en ‘I love carnaval’. De Cub’s sloten de eerste set af met ‘Dat gèèt veurbi-j’.

Carnavalist van het jaar
Jaarlijks wordt door d’Olde Waskupen ook de onderscheiding voor de carnavalist van het jaar uitgereikt. Dit jaar ging die eer naar niemand minder dan Hans te Booij. Hans is al jaren lid en als oud-prins, muzikant en onder andere oud-voorzitter van de buutcommissie zet hij zich in voor het carnaval. Daarnaast heeft Hans ervoor gezorgd, dat ondanks het stoppen van Bennie, Hotel Heitkamp voor het ’s-Heerenbergse carnaval behouden blijft. Uit handen van Prins EckhardI en het bestuur kreeg Hans de versierselen met bijbehorende oorkonde.

Ook de dames van een bijna compleet vernieuwde dansgarde van d’Olde Waskupen ontbraken niet op Pronkzitting XL. De dansgarde bracht op traditionele muziek haar gardedans. Later in het programma keerden zij terug op het podium met een showdans. Een debuut was er voor de dames en heren van de drumband KNA. Zeddam was deze avond ook vertegenwoordigd door Marien Derksen. Evenals andere jaren wist Marien een tweetal succesnummers ten gehore te brengen, ditmaal met ‘De dèèmel en de dösel’ en ‘As ’t géét jökke’. Evenals Zeddam was ook Braamt vertegenwoordigd in de Waskupentempel in de persoon van niemand minder dan Peter Schrauwen met het nummer ‘Thuus bun’.

Schlagers en rock
Awesome wist het carnavalsgehalte verder omhoog te brengen met een medley van ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ en ‘Liever te dik in de kist’. Het Valentino Trio deed hier nog eens een schepje boven op met de ‘Happy Hardcore medley’. Lin Gerritsen bracht in samenwerking met het Grensland Orkest ‘De wandelclub’ gevolgd door de Duitse zeventiger jaren schlagermedley van Berthold Schenning.

Willy Bolk vond het inmiddels tijd worden voor wat rockmuziek van een ander kaliber en bracht in samenwerking met het Grensland Orkest een ‘Joe Cocker medley’. De nieuwe band Basement, die voor het eerst op de Pronkzitting XL aanwezig was, ronde de tweede set in stijl af met de nummers ‘I will survive’ , ‘What’s up’, ‘Lion in the morning sun’ en ‘You’re the voice’.

Na al deze muzikale hoogtepunten trapte de dames van de dansgarde aan het begin van de derde set af met een showdans. De Barghse Jonges stonden garant voor een aantal nieuwe nummers van hun laatste concert. De muzikale hoogtepunten volgden elkaar daarna in rap tempo op. De Azewijnse formatie Leon en Raymond Messing bracht het niveau van deze avond verder omhoog met ‘’t Dondert en het bliksemt’ gevolgd door ‘Dancing in the street’. Just4Fun was evenals de vorige edities ook van de partij op Pronkzitting XL. Ingrid, Bianca en Debby kropen in de rol van Boney M en wisten met een gelijknamige medley het publiek aan het dansen te krijgen.

Finale
Awesome begon aan de finale met de ‘Pianoman’. Kiki Gerritsen en Sjaak Böhmer jr. zetten de muzikale lijn door met ‘You’re the one that I want’. Awesome bracht daaropvolgend een Duitse medley van ‘Hulapalu’, ‘Die immer lacht’ en ‘Geh mall bier holen’. Als afsluiter wist Awesome met ‘Where the streets have no name’ het publiek volledig in extase te brengen.

Maar hiermee kwam er nog geen einde aan deze avond. Het dak ging er nog eenmaal af met de welbekende klanken van ‘Music was my first love’, ‘Angels’ en ‘Hey Jude’. Hiermee eindigde Pronkzitting XL en ging het ‘danse en sjanse’ verder tot in de late uurtjes begeleid door DJ Elmo. d’Olde Waskupen en vele buurtverenigingen maken zich vanaf nu op voor het echte carnavalsfeest dat over enkele weken begint onder het motto ‘Zo heurt ‘t’.Facebooktwittergoogle_plus

dOlde Waskupen
Over de schrijver
Carnavalsvereniging d'Olde Waskupen