Zes Loilse verenigingen slaan handen ineen voor Expeditie Loilinson

LOIL – Zes Loilse verenigingen hebben de handen ineen geslagen voor een nieuwe jeugdactiviteit in het dorp. Zaterdagmiddag 14 september vindt voor het eerst de zeskamp Expeditie Loilinson plaats op het derde veld van SV Loil.

“Twee jaar geleden hebben we de middag voor het festival Loillands ook al een activiteit voor de jeugd georganiseerd op het voetbalveld”, vertelt Femke Franken-Peters namens de jeugdcommissie van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers. “Het initiatief voor Ninja Warriors, een soort obstakelrun, kwam destijds van de carnavalsvereniging. Dat we het nu met vijf andere verenigingen doen, is best uniek. We vissen allemaal in dezelfde vijver, dus dan kun je beter samen optrekken.”

Verenigingen
De andere organiserende verenigingen zijn voetbalvereniging SV Loil, volleybalvereniging SV Loil, schuttersgilde Loil-Vooruit, muziek- en toneelvereniging Amicitia en stichting Sportieve Activiteiten Loil (survivalrun). Iedere vereniging neemt één onderdeel van de zeskamp voor haar rekening. Er komt bijvoorbeeld een waterbad, waar de deelnemers over een balk moeten lopen en een ander team ze er met een spons moeten afgooien. Ook wordt er een survivalhindernis gebouwd.

“De voetbalvereniging doet activiteiten met een bal en de volleybalvereniging geblindeerd volleyen”, weet Peters. “De schutterij heeft een schietactiviteit en wij als carnavalsvereniging hebben een stormbaan gehuurd, waarbij je met een spons zoveel mogelijk water naar de overkant moet brengen. Vroeger waren er ook zeskampen in Loil. Daar hebben we op voortgeborduurd, alleen onder een nieuwe naam.” De teams beginnen met het maken van een eigen vlag. Deze moeten ze presenteren en kunnen ze inzetten als joker voor een activiteit.

Teams
Voor de zeskamp hebben zich negen teams aangemeld, bestaande uit minimaal zes personen. Peters: “Eigenlijk is de inschrijving al gestopt, maar we hebben nog ruimte voor één team. Zij kunnen zich aanmelden via drammersjeugd@gmail.com.” Iedereen vanaf 6 jaar mag meedoen. “Ook kinderen die niet uit Loil komen, zijn van harte welkom.” Daarnaast worden de jonge kinderen door Welcom vermaakt in het blagenparadijs.

Expeditie Loilinson begint om 12 uur en eindigt om 16 uur. Na afloop is er voor alle deelnemers friet van cafetaria De Papegaai in Loil. Voor de winnaars is er ook nog een beker. “Waarschijnlijk een wisselbeker. Het idee is om het een jaarlijkse of tweejaarlijkse activiteit te laten worden.”