Zeer markant oud-wethouder Toon Abbing overleden

BEEK – Zeer markant, gepassioneerd politicus en verteller, man van idealen en op politiek gebied een overlevingskunstenaar. Maar af en toe ook verward en een echte einzelgänger. Het zijn slechts een paar eigenschappen die Toon Abbing kenmerkten. Vorige week maandag overleed de Bekenaar op 75-jarige leeftijd in verpleeghuis Antonia in Terborg.

Toon Abbing overleed vorige week maandag op 75-jarige leeftijd.

Toon Abbing is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn politieke carrière. Hij kwam op 14 oktober 1977 voor het eerst in de raad van de voormalige gemeente Bergh via een vrije Beekse lijst. “Het moet een tussentijdse benoeming zijn geweest”, zegt CDA’er Hans Stein over de begintijd van Abbing in de politiek.

“In 1978 gingen veel Berghse lijsten op in het CDA in de beruchte nacht van Beek. Toon haakte af omdat hij niet hoog genoeg werd geplaatst. In juni 1978 redde hij het op eigen kracht.” Samen met Wilco Schoon en Joop Rebergen werd hij wethouder in een college van negen personen.

Het werd een vechtcollege onder leiding van burgemeester Gerard van Breemen, die met alle wethouders overhoop lag. “Toon was ontzettend trots op zijn wethouderschap”, weet oud-raadslid en -wethouder Frank Wissink nog, die hem van 1994 tot 2009 meemaakte. “Hij noemde het echter het SAR-college (beginletters van de drie wethouders), omdat er continu onenigheid was.”

Toon Abbing was volgens Hans Stein een overlevingskunstenaar op politiek gebied. “Telkens als hij meer dan twee zetels met zijn partij had gehaald, haakte de tweede persoon na enige tijd af en begon voor zichzelf.” Toon heeft het ontstaan van vele eenmansfracties in de voormalige gemeente Bergh op zijn naam. Aan een coalitie heeft hij na 1982 nooit meer deelgenomen.

Montferland
Nadat de gemeenten Bergh en Didam in 2005 samengingen, probeerde Abbing in 2010 ook nog een zetel in de Montferlandse gemeenteraad te bemachtigen. Die poging liep voor de Bekenaar echter uit op een grote teleurstelling. Als nummer twee op de lijst van BurgerBelangen werd hij tijdens de verkiezingen met voorkeursstemmen voorbij gestreefd door de jonge Didamse Michelle Fränzel.

“Dat was echt een teleurstelling voor hem”, zegt Wim Sinderdinck, toenmalig fractievoorzitter van BurgerBelangen. “Toon was een man van idealen. Heel breedsprakig. Hij kon zijn verhaal echter over de bühne brengen. Aan de praktische invulling ontbrak het echter nog wel eens.”

Naast zijn politieke carrière was Toon Abbing ook heel sportief. Hij was een fervent marathonloper en had naar eigen zeggen meer dan honderd marathons gelopen. Ook had hij een zwak voor de natuur en cultuur. Hij was bioloog en leraar en maakte van zijn eigen huis in Beek een schoolmuseum, Meestershuus Abbing. Ook was hij de eerste voorzitter van de Heemkundekring Bergh.

Geleidelijk aan verwaarloosde hij zijn sportieve leven en daarmee zijn gezondheid. De laatste jaren verbleef Abbing in het verpleeghuis, waar hij vorige week maandag in redelijke anonimiteit stierf.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.