Zeepkisten racen weer vanaf Möllebult naar beneden

ZEDDAM – De Bovendorpsstraat in Zeddam is op zaterdag 8 september weer het decor van de Möllebultrace. Vanaf 17 uur ‘vliegen’ de zeepkisten vanaf de molen naar beneden. Wie het snelst beneden is, wint en ontvangt de wisselbeker beschikbaar gesteld door Tapperij 2a.

“Het is een heel spektakel hoor. Jaarlijks doen diverse deelnemers mee. Ze maken hun eigen zeepkist”, zegt Addie Thuis, voorzitter van de organiserende stichting. “We hebben wel een paar voorwaarden in verband met de veiligheid van de deelnemers en de bezoekers. Zo moeten deelnemers een helm dragen, moeten ze goed in de zeepkist kunnen zitten en moet er een rem aanwezig zijn. Vroeger vloog er nog wel eens een zeepkist door, die moest worden opgehaald bij Sydehem, het woonzorgcentrum onderin het dorp.”

Toen in 1955 het 10-jarig bevrijdingsfeest werd gevierd, was de eerste editie van de zeepkistenrace een waar spektakelstuk. De zelf geknutselde kisten vlogen naar beneden. Aan veiligheid dacht men in die dagen niet zo. Echter, na vijf edities besloot men toch maar te stoppen. Het ging zo hard dat er links en rechts wat slachtoffers vielen.

“Er waren toen te weinig regels en veiligheidsvoorschriften. Soms raakte een zeepkist van het parcours. Er werd gestart bij de molen en sommige deelnemers vlogen na de finish door richting Hotel Moors. Toen we het evenement tien jaar geleden nieuw leven hebben ingeblazen, zijn er duidelijke regels opgesteld. Nu gebeuren dat niet meer.”

Stichting
De organisatie in handen van Stichting Möllebult Zeddam. Deelnemers kunnen zich een week voor de Möllebultrace opgeven via de website www.molenbult-race.nl. “Iedereen mag meedoen, we zien soms opa’s met kleinkinderen”, vertelt Thuis. “De mooiste creaties komen aan de start. Zo hadden we ooit een wagen die volledig van hout was, inclusief houten wielen. De eerste prijs voor de snelheid werd niet gewonnen, maar wel de beker voor de mooiste bolide.”

Zeddamse aovend
De lokale horeca richt op deze avond speciaal een horecaplein in. “Afgelopen jaren was er na de zeepkistenrace tegenover Tapperij 2A, een Zeddamse aovond met enkele artiesten. Dat was een groot succes, dus krijgt die avond dit jaar weer een vervolg.”Facebooktwittergoogle_plus