Woningbouw op terrein van voormalige Katja-fabriek

’s-HEERENBERG – Royal Fassin wil het terrein van de voormalige Katja-fabriek aan de Lengelseweg in ’s-Heerenberg herontwikkelen voor woningbouw. Hiervoor heeft de familie Fassin een principeverzoek ingediend bij de gemeente Montferland. De gemeente is bereid hier aan mee te werken.

De voormalige Katja-fabriek. Foto archief Heemkundekring Bergh

“Wij zijn heel blij met dit verzoek”, zegt wethouder Walter Gerritsen. “Er is veel behoefte aan woningbouw, maar uitbreiding is lastig. Dit is een zeer geschikte inbreidingslocatie. Bovendien is het goed dat er nu eindelijk wat gebeurt op die plek. En ik denk dat het voor de buurt ook prettig is dat er woningen worden gebouwd.”

Het terrein heeft al jaren de aandacht van de gemeente. Zeker toen de gemeenteraad met het voorstel kwam het Katja-terrein mee te nemen in het onderzoek naar een nieuwe locatie voor de brede school in ’s-Heerenberg. “De familie Fassin wil echter het liefst woningbouw”, weet Gerritsen. “Zij ontwikkelen die woningen zelf en houden daarbij de grond in bezit. Daarvoor is nog wel een bestemmingsplanwijziging nodig.”

Het is nu nog niet duidelijk hoeveel en welke woningen er gebouwd gaan worden. Gerritsen: “Wij sturen aan op starters- en patiowoningen, omdat daar de meeste behoefte aan is. Bovendien ligt het terrein vrij dicht bij het centrum van de stad. Verder hebben we de familie geadviseerd om hierover in overleg te gaan met de buurt om tot een gedragen plan te komen.”

Op dit moment staat er nog een oude opstal met machines op het terrein. Ooit stond hier echter een dropjesfabriek, bekend van het snoepgoed van Katja, die in 1929 of 1930 werd gebouwd. Sinds de nieuwbouw van Candy Castle aan de Ulenpas in ’s-Heerenberg in 1993 is de productie aan de Lengelseweg geleidelijk aan gestaakt. Een deel van het gebouw is inmiddels dusdanig in verval geraakt, dat het dringend om aandacht vraagt.

“De familie Fassin wil ook haast maken met de nieuwbouw”, zegt Gerritsen. “Ik heb begrepen dat ze daarin de karakteristieke voorgevel, of een kopie daarvan, terug willen laten komen.”