Wethouders door het stof vanwege NK Wielrennen

’s-HEERENBERG – In het bedrijfsleven had het ze wellicht de kop gekost. De wethouders Tanja Loeff en Rob Visser mogen ondanks het financiële debacle tijdens het NK Wielrennen in Montferland echter gewoon blijven zitten. De twee kregen donderdagavond van de gemeenteraad slechts een gele kaart voor hun handelen.

Waar er voor het wielerevenement 100.000 euro was gereserveerd, kostte de organisatie de gemeente liefst vijf ton. “Een tekort van vier ton is niet uit te leggen aan onze inwoners”, vindt Wim Sinderdinck van Lokaal Belang Montferland. “Zeker niet omdat we al die mensen en verenigingen de laatste jaren hebben bestookt met bezuinigingen”, zegt Herman Jansen, namens de PvdA-fractie.

“Wij zijn vanaf het eerste moment tegen het voorstel geweest, omdat we wisten dat het niet voor een ton kon”, voegt Henk Groote van Lijst Groot Montferland er nog aan toe. “We hebben gezien wat er in de voorgaande jaren in andere gemeenten is gebeurd. Zelfs de KNWU riep ‘dit kost vijf ton’. Dit is gewoon geld over de balk gooien.”

Mooi evenement
De wethouders kregen het er ook van de andere partijen van langs. Hoewel de meesten het erover eens waren dat het NK Wielrennen een mooi evenement was met veel landelijke uitstraling, vonden ze ook allemaal dat het was uitgedraaid op een financieel debacle. “Het was een ontzettend mooi evenement”, vindt Oscar van Leeuwen (CDA). “Het is gelukt om Montferland als toeristische trekpleister en wielergemeente op de kaart te zetten. Maar dat we daar vier ton meer voor nodig hebben gehad dan verwacht, is natuurlijk niet goed.”

Ook Ruth Mijnen vond het, ondanks de nodige scepsis vooraf, een leuk evenement. “Het NK Wielrennen is met veel enthousiasme ontvangen”, zegt ze. “Toch waren de bezoekersaantallen niet om te juichen. Bij een beetje carnavalsoptocht op een druilerige zondagmiddag staan meer mensen langs de kant. Daarbij mis ik in de evaluatie enige vorm van zelfkritiek bij de wethouders.”

VVD-fractievoorzitter Martin Som concludeerde eveneens dat de organisatie van een dergelijk evenement geen dagelijkse kost is voor de gemeente. “Het evenement zelf was zeker een succes. De weg ernaartoe en de financiële afronding waren echter niet wat we ervan hadden verwacht. Achteraf gezien was een volwaardige projectorganisatie nodig geweest.”

Boetekleed
Als reactie op alle kritiek trokken de twee wethouders het boetekleed aan. Visser liet weten dat het college zich nog wekelijks afvraagt hoe dit heeft kunnen gebeuren. “We trekken het ons zeker aan. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. In de toekomst moeten we hier dan ook van leren en moeten we financiële risico’s goed afzekeren.”

Loeff onderschreef die gevoelens en gaf toe dat het proces niet goed is verlopen. “Het tekort is niet goed en niet uit te leggen aan de bewoners. Zeker niet in de huidige tijd. Die gele kaart past ons absoluut. Gelukkig was het wel een mooi evenement. We willen in de toekomst daarom graag evenementen in onze gemeente blijven organiseren. Al moeten we daarbij wel leren van de fouten die nu zijn gemaakt.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.