Welkom in de Middeleeuwen op kasteel Huis Bergh

’s-HEERENBERG – Op kasteel Huis Bergh vindt in het weekend van 29 en 30 april het evenement Welkom in de Middeleeuwen plaats. Beide dagen zijn er van 10 tot 18 uur voor de kinderen tal van festiviteiten die te maken hebben met de Middeleeuwen.

Vorig jaar nodigde Graaf Willem II van den Bergh alle kinderen uit voor een groot feest op Huis Bergh in Kasteelstad ‘s-Heerenberg. Dit jaar is er een nieuwe bewoner die wel wat hulp kan gebruiken. De Dolle Graaf van Bergh bewoont het kasteel, dat soms wel op een gekkenhuis lijkt.

Bij het kasteel laten de poortwachters de bezoekers binnen. Zij krijgen ook een routekaart van het landgoed en kasteel, waarop staat waar wat is te vinden. Elk kind moet er wel middeleeuws uitzien en krijgt een ridder- of jonkvrouwuitrusting te leen.

Over de brug wandel je vervolgens een middeleeuws stadje binnen met allerlei bijzondere bewoners. Er staat onder andere een schandpaal, kerker en er is een markt. De tocht door het kasteel begint in de kelder, waar de kok aan het werk is. Elk kind moet de proeve van bekwaamheid afleggen tijdens het bezoek aan het kasteel. Ze krijgen in elke ruimte een nieuwe opdracht en wanneer alle krabbels zijn verzameld, verdienen ze een eigen oorkonde.

Verder is er een heus bal, een kapel met monniken, de slaapkamer van de graaf en buiten kan er brood worden gebakken. Bezoek daarnaast de oudste kasteeltuin van Nederland en doe mee met de middeleeuwse spelen. Zo kunnen kinderen kruisboogschieten en waterballonnen afvuren met een echte katapult.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.welkomindemiddeleeuwen.nl. Volwassenen en kinderen van 4 tot 14 jaar betalen 8,50 euro, kinderen tot 4 jaar 3 euro. Een voordeelticket voor vier personen kost 29,50 euro.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.