Weggeefkast in Meulenvelden doorgeefluik voor overbodige spullen

DIDAM – Als je boeken of andere spulletjes over hebt, kun je ze wegdoen, maar je kunt ze ook doorgeven. Dan kan bijvoorbeeld via de weggeefkast, die vrijdagmiddag door wethouder Wim Sinderdinck in Meulenvelden is geopend. Iedereen kan z’n overbodige spullen in de kast zetten en anderen mogen ze meenemen.

Doortje Wienholts-Lubbers haalt een klokje uit de kast. “Die komt goed van pas. De mijne is net stuk.”

“De spullen in de kast zijn vooral bedoeld voor mensen met een kleine beurs, maar ook andere mogen er iets uithalen”, vertelt Petra Buijs van restaurant Burgers van Diem. “Het is wel leuk als ze ook iets terugplaatsen.” Na een tip van wooncorporatie Plavei nam Buijs vanuit Bruisend Meulenvelden het initiatief voor aanschaf van de kast. De weggeefkasten worden beschikbaar gesteld door het platform ‘Gelderland helpt’ van Omroep Gelderland.

Op dit moment staan er al 82 weggeefkasten in heel Gelderland. “In de kast liggen ook stickers, die je op een zwerfboek kunt plakken en in een andere weggeefkast kunt terugleggen”, zegt Buijs. “Verder liggen er kaartjes, waarop je een boodschap kunt achterlaten voor de volgende eigenaar. Behalve spullen kun je met de deelbon eveneens diensten aanbieden in de weggeefkast.”

Voorwerpen
Het idee achter de weggeefkast is dat mensen er voorwerpen in kunnen zetten, waar iemand anders blij van wordt. Alle spullen zijn welkom, zolang ze maar in de weggeefkast passen. De voorwerpen moeten echter wel in goede staat zijn.

Inmiddels is de weggeefkast in Meulenvelden al goed gevuld. Er liggen onder andere boeken, speelgoed, puzzels, kandelaars en voorraadblikken in. Doortje Wienholts-Lubbers woont in Meulenvelden en kijkt nieuwsgierig in de kast. Ze pakt er een speelgoed brandweerwagentje en een klokje uit. “Mag ik die echt zomaar meenemen”, vraagt ze.

Na een bevestigend knikje van Buijs legt ze de voorwerpen in het mandje van haar rollator. “Het wagentje is voor mijn kleinzoon”, zegt ze. “Mijn eigen klokje is net stuk, dus die komt ook goed van pas. Thuis heb ik nog wat spulletjes liggen, die ik niet meer gebruik. Die leg ik terug in de weggeefkast.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.