‘Wat ouder en grijzer, maar zeker niet minder fanatiek’

STOKKUM – Toen ze nog in het eerste elftal van hun vereniging voetbalden, troffen ze elkaar al regelmatig op het veld. Albert Römer (58) veelal centraal in de verdediging van VV Stokkum en Ronald Kemperman (57) als spits van VVL (Lengel). Zaterdag gingen de twee opnieuw de strijd met elkaar aan, dit keer tijdens het Stokkum Alt-Herren Toernooi.

VVL, het team van Ronald Kemperman, won zaterdag in de finale na strafschoppen van Metalcom uit Tsjechië.

Weliswaar wat ouder en grijzer, maar daarom niet minder fanatiek. “Als we in het veld staan, dan is er strijd”, zegt Römer. “Sportief, maar altijd op het scherpst van de snede, want we willen allebei nog steeds graag winnen. Negentig minuten dran en na afloop van de wedstrijd gezellig met elkaar een biertje drinken.”

Zo ging het zaterdag ook, al waren de wedstrijden een stuk korter. De twee voetbaldieren moesten in slechts tien minuten uitmaken wie de sterkste was. “Vandaag waren wij dat”, lacht Kemperman. “En terecht”, geeft Römer toe. De ‘alte herren’ uit Lengel wonnen met 2-1 van hun ‘leeftijdgenoten’ uit Stokkum.

Eerder dit jaar was het nog andersom. “Wij komen in de zevende klasse met VVL 3 ook uit tegen Stokkum 4, het elftal van Albert”, zegt Kemperman. “Daarin werden zij kampioen en wij tweede.”

Zaterdag mocht Kemperman echter de kampioensbeker omhoog houden. Het zevental van VVL won in de finale na strafschoppen (2-1) namelijk van het Tsjechische Metalcom. “Misschien spelen we in de toekomst wel in één team”, sorteert Römer alvast voor op de aanstaande fusie tussen Stokkum, VVL en MvR. “En worden we een keer samen kampioen.”

In de kleine finale nam het vriendenteam Loerbeekse Boys het op tegen Eintracht Emmerich. De Duitsers waren het sterkst en werden derde. “Maar zijn hebben de hele middag water gedronken, terwijl er bij ons al een paar biertjes inzaten”, verklaart één van de spelers uit Loerbeek de nederlaag.

Gemütlichkeit
Winnen of verliezen was zaterdag op sportpark ’t Broek echter van ondergeschikt belang. Bij het Stokkum Alt-Herren Toernooi draait het vooral om de Gemütlichkeit. Onder het genot van een koud biertje uit de Duitse biertent werden er vooral herinneringen aan vroeger opgehaald.

“Veel spelers kennen elkaar nog uit de tijd dat ze met het eerste elftal van hun vereniging tegen elkaar speelden”, weet Bert Römer, die het toernooi samen met bedenker Nico van Uhm alweer voor de vierde keer organiseerde. “Inmiddels is de prestatiedrift een beetje weg en gaat het vooral om de gezelligheid. Niet voor niets zijn de mannen van DVC’26 vanuit Didam op de fiets naar Stokkum gekomen.”

De populariteit van het Alt-Herren toernooi wordt dan ook steeds groter. Deden er in het eerste jaar acht teams mee en in de daarop volgende jaren tien, dit jaar waren er al twaalf deelnemende zeventallen. Toch lijkt er een einde te komen aan het toernooi in zijn huidige vorm. Samen met het ’s-Heerenbergse MvR en VVL uit Lengel is VV Stokkum namelijk in verregaande onderhandelingen over een fusie tussen de drie verenigingen.

Fusie
“We willen alle drie heel graag”, vertelt Stokkum-voorzitter Niels Scheers. “In het najaar komt er een officiële stemming door de leden. Het doel is om al volgend seizoen samen te gaan, onder een nieuwe naam en met nieuwe clubkleuren. ’s-Heerenberg moet dan onze thuisbasis worden. Wellicht houden we het Alt-Herren Toernooi dan op sportpark De Boshoek.”

De fusie tussen de drie buurtclubs moet op basis van gelijkwaardigheid tot stand komen. De gesprekken tussen de verenigingen worden dan ook in een goede onderlinge sfeer gevoerd. “In juni was er een gezamenlijke informatieavond en ook daar was de stemming positief”, zegt Scheers.

Iedereen ziet de noodzaak van de fusie ook in. “We kunnen misschien nog wel vijf of tien jaar zo doorgaan, maar als de vereniging dan op sterven na dood is, hebben we helemaal niks meer. Nu kunnen we samen op basis van gelijkwaardigheid en hebben we nog een grote groep vrijwilligers. Het doel is dat iedereen er straks voordeel van heeft.”

Toch heeft ook Scheers een dubbel gevoel bij de fusie. “Als ik een Stokkum-shirt aan heb, win ik nog steeds graag van MvR”, lacht hij. “Daarbij was opa één van de oprichters van VV Stokkum en is het straks zijn kleinzoon die de club de nek omdraait.”