Wandeltocht vol symboliek langs 21 Pannerdense bochten

PANNERDEN – Rozemiek van Elk loopt op donderdag 6 juni samen met Team Duiven de Alpe d’HuZes. Het doel van de beklimming is om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Dat doet de Pannerdense met diverse activiteiten. Zo houdt ze op zondag 10 maart de 21 bochtentocht in Pannerden.

De 21 bochtentocht is een wandeltocht van slechts 2,1 kilometer door Pannerden. “De Alpe d’Huez heeft 21 bochten”, zegt Van Elk. “Dat bracht me op het idee om in Pannerden ook een wandeltocht te organiseren, die langs 21 bochten door het dorp slingert. Bedrijven, instellingen, vriendengroepen en buurten kunnen een bocht adopteren. Daarmee hoop ik zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel.”

Bedrijven en instellingen adopteren een bocht voor een bepaald bedrag en mogen zichzelf hier tijdens de tocht promoten. Andere groepen houden in de bochten diverse acties voor de deelnemers en het publiek, waarmee ze geld ophalen. “Het loopt als een trein”, vertelt Van Elk. “Bijna alle bochten zijn inmiddels bezet. Vriendengroepen en bedrijven melden zich spontaan aan.”

Zo houdt vriendengroep de Bijdehandjes een fancy fair met spelletjes en treedt ook het koor Just 4 Fun op in één van de bochten. Van Elk: “Bocht zeven is de lichtjesbocht. Deze bocht staat op de Alpe d’Huez tijdens de Tour de France bekend als de Nederlandse bocht. Mijn dochter staat hier bij de 21 bochtentocht met waxinelichtjes, die mensen kunnen aansteken voor iemand die te maken heeft of heeft gehad met kanker. Elk kaarsje krijgt zo een eigen verhaal.”

Man Mart
Het verhaal van Rozemiek (66) is dat ze haar man Mart negentien jaar geleden verloor aan kanker. “Mijn lieve man en zijn hele familie hebben de ziekte helaas niet overleefd. Ze zijn allemaal niet ouder geworden dan 65. Door voldoende geld op te halen voor onderzoek kunnen we ervoor zorgen dat veel mensen in de toekomst niet meer hoeven te overlijden aan kanker. Twintig jaar geleden was dat er nog niet. Dat is mijn motivatie om op 6 juni minstens twee keer die berg op te lopen.”

De benodigde 2500 euro om deel te kunnen nemen aan de Alpe d’HuZes heeft Van Elk inmiddels binnen. De teller staat op dit moment al op ruim 4000 euro. “Dat had ik vooraf nooit verwacht”, glundert ze. “Maar de steun vanuit Pannerden is zo groot. Iedereen gaat er vol voor. Ik hoef er nauwelijks moeite voor te doen. Voordat de acties begonnen, had ik het geld al binnen. Maar elke euro extra is mooi meegenomen voor het goede doel.”

Deelnemen
Door zondag 10 maart mee te doen aan de 21 bochtentocht kunnen deelnemers ook bijdragen aan het goede doel. Deelname aan de tocht kost 2,10 euro. Hiervoor krijgen de wandelaars een stempelkaart, waarmee ze in zes bochten een stempel kunnen halen. Bij een volle kaart ontvangen de eerste 600 deelnemers een presentje.

Inschrijven en starten kan van 13 tot 15 uur. Wandelaars mogen het rondje net zo vaak lopen als ze willen. “Net als bij de Alpe d’HuZes”, zegt Van Elk. Zo heeft alles tijdens de wandeltocht een symbolische betekenis. “De tocht wordt gehouden op 10 maart, de geboortedag van mijn man Mart. Mede ter herinnering aan hem hebben we deze dag gekozen.”