Wandelsportvereniging de Berghlopers viert 50-jarig jubileum

’s-HEERENBERG/ZEDDAM – Wandelsportvereniging de Berghlopers viert zondag haar 50-jarig jubileum. De vereniging werd op 21 augustus 1969 opgericht en vanaf die datum is Dinie Gasseling-ten Brink (69) ook al bestuurslid. “Het initiatief voor de wandelsportvereniging kwam destijds van de ’s-Heerenbergse Raad voor Jeugd en Jongeren”, weet ze nog.

“Toen had je alleen de gym- en voetbalvereniging”, zegt Gasseling. “Om meer mensen in beweging te krijgen, werden er nieuwe sporten geïnitieerd. Zo zijn in die periode ook de volleybal- en basketbalvereniging opgericht. In 1969 organiseerde de raad eerst een wandeltocht. Direct daarna kwam de oproep voor de oprichtingsvergadering.”

Net als haar vriendin Charlotte te Pas en John Penterman trad Gasseling als broekie toe tot het bestuur. Hans Maandag werd voorzitter van de club en Herman ter Horst secretaris en penningmeester. “Ik was pas 19 en Charlotte werd een dag na de oprichting 19 jaar. We werden direct voor de leeuwen gegooid. In september liepen we al de Airborntocht en hadden we de leiding over dertig kinderen, die drie aan drie in de maat marcheerden tussen een meute van 20.000 wandelaars.”

Uniform
De start van de Berghlopers was dan ook veelbelovend. Veel jeugd meldde zich aan voor de nieuwe wandelsportvereniging. Er waren tijden dat de vereniging met 150 mensen aan wandeltochten in de regio meedeed. Gasseling: “We liepen in uniform, een rood rokje of broekje, wit shirt en de meisjes met witte kniekousen. Als je een groep van minimaal tien wandelaars en één begeleider had, mocht je volgens het verkeersreglement op de openbare weg lopen.”

Dat deed Gasseling met de Berghlopers zo’n twintig jaar. Daarna nam de belangstelling voor de maandelijkse wandeltochten wat af. “Het in groepen en voor de prijzen lopen, gebeurt tegenwoordig bijna niet meer”, vertelt Gasseling. “Wij gingen op een gegeven moment nog maar met hooguit tien kinderen naar een wandeltocht.”

Tegenwoordig heeft de vereniging nog ongeveer vijftig leden. “Bijna allemaal senioren.” Elke maand lopen ze een wandeltocht in de regio. “Daarnaast organiseren we zelf ook nog altijd de Montferlandtocht, dit jaar was de 51ste editie, en de Pannenkoeken- en Snerttocht.”

Bestuur
Gasseling maakte 35 jaar lang alleen de routes voor de wandeltochten, tegenwoordig doet ze dat met een groepje van vier leden. Ook is ze al vijftig jaar bestuurslid van de vereniging, waarvan veertig jaar penningmeester. Haar broer Henk ten Brink was eveneens veertig jaar bestuurslid. Hij overleed in januari echter na een kort ziekbed.

“Henk was onze voorzitter en leefde helemaal toe naar het jubileumfeest”, zegt Gasseling. “Helaas mag hij dat niet meemaken. Na het jubileumfeest gaan we op zoek naar een nieuwe voorzitter. En eigenlijk moet er ook een nieuwe penningmeester komen. Ik ben al vijftig jaar bestuurslid, maar eigenlijk vind ik het veel beter dat het bestuur vaker rouleert. Nu de Koninklijke Nederlandse Wandelbond, waarbij we zijn aangesloten, nieuwe statuten heeft opgesteld, moeten we dat ook. Voortaan mag je nog maar twee periode van drie jaar bestuurslid zijn.”

Receptie
Op zondag 8 september viert WSV de Berghlopers haar 50-jarig jubileum met een receptie bij zalencentrum De Gracht. “We hebben alle leden en oud-leden uitgenodigd, maar ook andere belangstellenden zijn welkom.” Om 14 uur is de inloop. Naast een aantal sprekers komt er een accordeonist, die wandelliedjes speelt, en André van Gessel geeft een lezing. Ook is er een expositie ingericht en wordt er een jubileumboekje uitgegeven. “En na afloop eten we heel toepasselijk pannenkoeken met de leden.”

WSV de Berghlopers liep in 1979 de Airborntocht in Oosterbeek met drie groepen van zo’n veertig wandelaars. Dinie Gasseling-ten Brink loopt als leidster voorop.