Wandelgroep haalt vrouwelijke statushouders uit isolement

’s-HEERENBERG – Op initiatief van de gemeente Montferland is vorig jaar november in het Barghse Huus een wandelgroep voor vrouwen gestart. Vrouwen uit diverse culturen lopen sindsdien elke woensdagmorgen samen een uur in het Bergherbos. Met deze activiteit hoopt de gemeente vooral vrouwelijke statushouders uit hun sociale isolement te halen.

Marianne Bouwman (links), die de wandelgroep begeleidt, in gesprek met Zakia Jaafar.

Het was in eerste instantie wethouder Ingrid Wolsing die haar zorgen uitsprak over deze groep nieuwkomers. “De vrouwen brengen ’s morgen hun kinderen naar school en zitten vervolgens vaak de hele dag thuis”, weet ze. “Ze zijn erg naar binnen gericht en hebben nauwelijks sociale contacten. Door laagdrempelige activiteiten als deze aan te bieden proberen we ze naar buiten te krijgen en hun netwerk verder uit te breiden.”

De wandelgroep ging 8 november van start. Inmiddels lopen er wekelijks zes tot acht vrouwen mee van diverse leeftijden en komaf. “Het is een mooie mix van statushouders en Nederlandse vrouwen”, zegt Marianne Bouwman van BodyPlus uit ’s-Heerenberg, die de groep begeleidt. De ondersteuning vanuit de gemeente komt van Dragana Maletic, werkzaam op de afdeling Sociale Zaken.

Maletic vluchtte zelf in 1997 vanuit Bosnië-Herzegovina naar Nederland en werkt al weer achttien jaar bij de gemeente. Door haar eigen achtergrond kan ze zich goed verplaatsen in de deelnemers. “Ik ben een voorbeeld voor ze”, vertelt Maletic. “Ik ben destijds ook naar Nederland gekomen zonder één woord Nederlands te kunnen spreken. Door onder de (Nederlandse) mensen te komen, heb ik de taal geleerd en mijn netwerk verbreed.”

Oorlog
Onderweg en na afloop bij de koffie wordt er tussen de vrouwen onderling dan ook veel gepraat. Over dagelijkse dingen als hun gezin en de Nederlandse gebruiken, maar ook over hun thuisland. De Syrische Zakia Jaafar (34) loopt vandaag voor het eerst mee. Ze woont inmiddels ruim twee jaar in ‘s-Heerenberg en is door haar contactpersoon bij de gemeente getipt om eens mee te lopen.

“Ik maak me op dit moment heel veel zorgen over mijn ouders, die nog in Syrië wonen”, zegt ze. “Zij zitten in de Koerdische enclave Afrin, die door Turkse milities wordt aangevallen. Tijdens het wandelen probeer ik mijn gedachten een beetje te verzetten. Het is fijn om eens over andere dingen te praten en nieuwe mensen te leren kennen.”

Ook Waloo vluchtte met haar man en twee kinderen vanuit Syrië naar Nederland. Ze woont nu een jaar in ‘s-Heerenberg en wandelde een maand geleden voor het eerst mee met de groep. “Ik ben een beetje te dik en hoop zo wat af te vallen”, lacht ze. “En ik wil met Nederlandse mensen in contact komen. Deze groep helpt mij ook om de taal beter te leren spreken.”

Deelname aan de wandelgroep is gratis. Vrouwen van alle leeftijden mogen meelopen. Het enige wat ze nodig hebben, is een paar makkelijke schoenen. De groep start ’s morgens om 9.30 uur bij het Barghse Huus in ’s-Heerenberg. Voor vragen kan contact worden opgenomen met Dragana Maletic, 0316-291578 of d.cobic@montferland.info.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.