Wandel je fit tijdens wekelijks rondje om de Nevelhorst

DIDAM – Bij voetbalvereniging DVC’26 in Didam kun je tegenwoordig meer dan alleen voetballen. Zo is in september vorig jaar het Rondje Nevelhorst van start gegaan. Eerst onder de vleugels van Welcom en na zes weken als onderdeel van DVC’26. Inmiddels wandelen zich wekelijks twaalf ouderen fit onder leiding van wandelcoach Hettie Jansen.

“Ik houd eigenlijk helemaal niet van sporten. Ik heb het ook nooit gedaan, maar dit vind ik heerlijk”, zegt Ria Ars (66). “Ik vind het elke week weer jammer als het is afgelopen. Lekker in de buitenlucht een uurtje bewegen. En het is best intensief hoor, want we doen tussendoor ook allerlei oefeningen. Iedereen sport op zijn eigen niveau. Waar je aan mee kunt doen, dat doe je.”

De wandelingen worden geleid door Hettie Jansen uit Zevenaar. Zij behaalde in 1980 haar CIOS-diploma en later, na de nodige blessures, haalde ze diploma’s voor sport- en stoelmassage. Verder volgde ze de cursus allround conditie- en hersteltrainer. “Het Rondje Nevelhorst is een nieuw hoofdstuk in mijn sportleven”, vertelt ze. “Ik vind het leuk om te ervaren of ik mijn kennis, ervaring en liefde voor het bewegen over kan brengen op andere mensen, die ook graag fit en sportief door het leven willen gaan.”

Oefeningen
Het Rondje Nevelhorst gaat elke woensdagmorgen om 9.30 uur van start op de parkeerplaats van DVC’26. De deelnemers doen tijdens het wandelen in de omgeving van de Nevelhorst verschillende loop- en beweegvormen, waarbij wekelijks ook een stukje kracht- en balanstraining aan bod komt. Af en toe krijgen de wandelaars ook wat hersengymnastiek.

“We doen onderweg wat geheugenspelletjes, waarbij ze dingen moeten onthouden”, legt Jansen uit. “Of ik vraag ze bijvoorbeeld zoveel mogelijk plaatsnamen met een dier erin op te noemen. Maar we trainen het geheugen ook tijdens de oefeningen. Zo laat ik de wandelaars verschillende bewegingen met de armen doen en tussendoor op de hakken en tenen lopen.”

Lies Hueskes (72) loopt sinds oktober wekelijks mee met de groep. Ze is positief over de training en voelt zich sindsdien fitter. “Voorheen deed ik op woensdagmorgen spelletjes bij Welcom”, zegt ze. “Daar vertelden ze me over deze activiteit. Nu ga ik op donderdag naar Welcom en wandel ik op woensdag. Lekker in de buitenlucht. Maar ook het water trekt me.”

Aanmelden
Deelnemers aan het Rondje Nevelhorst worden lid van DVC’26. “Wie had gedacht dat ik ooit nog eens lid zou worden van een voetbalvereniging”, lacht Ria Ars. Aanmelden voor de activiteit kan bij Hettie Jansen, telefonisch via 06-15351608 of door te mailen naar hettiejansen@planet.nl. Jansen: “De enige voorwaarde om mee te kunnen doen, is dat je zonder hulpmiddelen moet kunnen wandelen.”