Wake voor omgekomen varkens verplaatst na bedreigingen

DIDAM – Burning Souls houdt vanmiddag een wake voor de 2500 varkens, die dinsdag omkwamen bij de stalbrand aan de Tatelaarweg in Didam. De dieren worden niet herdacht in de buurt van de boerderij waar de brand woedde, maar bij de Mariakapel aan de Luijnhorststraat. Na diverse bedreigingen besloten de dierenactivisten in overleg met de politie en de gemeente de wake te verplaatsen.

De wake begint om 14 uur. “Het is een korte herdenking”, zegt woordvoerster Petra Spoor. “We zeggen iets, leggen bloemen en houden een minuut stilte voor de omgekomen dieren. We zijn geen schreeuwers, maar willen alleen de slachtoffers eren en aandacht vragen voor hun leed.”

Spoor is samen met Hetty van Wijk oprichtster van Burning Souls. De organisatie bestaat uit dierenactivisten en dierenvrienden en wil met haar acties een betere wetgeving voor het houden van dieren. “We hebben in het afgelopen anderhalf jaar al zo’n twintig keer een wake gehouden”, vertelt Spoor. “Elke tien dagen is er wel ergens in Nederland een stalbrand.”

“Met deze wake willen we mensen er op wijzen, dat de dieren die ze opeten in stallen worden ondergebracht die makkelijk afbranden. Het is geen protest tegen de boeren. Iedere consument die deze dieren eet, is ook schuldig. We willen de politiek en burgers daar met onze acties bewust van maken. Het is dan ook jammer dat mensen zo negatief reageren. Iedereen is namelijk gebaat bij een betere regelgeving en daarmee betere omstandigheden voor de dieren.”

Spoor verwacht dat er vanmiddag zo’n vijftig mensen bij de wake aanwezig zijn. “Zij komen niet alleen vanuit heel Nederland, maar ook vanuit België en Duitsland naar Didam om de varkens te herdenken.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.