Vrienden van Loil Live beleeft primeur op Sfeermarkt

LOIL – Het kerkplein in Loil biedt vanavond een podium voor liefst tien verschillende acts. Hier vindt voor het eerst het festival Vrienden van Loil Live plaats, als onderdeel van de jaarlijkse Sfeermarkt. Het publiek krijgt daarbij een mix voorgeschoteld van diverse muziekstijlen, van bluesrock tot schlager.

V.l.n.r. Evi Heuberger, Jeroen van der Meer en Noa Heubege repeteren in Studio A60 voor de Vrienden van Loil Live.

“Niet alleen het aantal aanmeldingen, maar ook de kwaliteit van de acts is boven verwachting”, zegt Edwin de Kinkelaar, voorzitter van muziek- en toneelvereniging Amicitia. Zij organiseert al jaren de Sfeermarkt in Loil en geeft met de Vrienden van Loil Live een nieuwe invulling aan het evenement.

Het idee voor het festival is gebaseerd op de muziekspektakels Muzikale Helden van Baak en Keijenborg Live. Hierbij wordt een podium geboden aan ervaren en onervaren muzikanten, met en zonder podiumervaring, afkomstig uit de regio.

“We hadden niet gedacht dat we in een korte tijd zo’n mooi en kwalitatief goed programma konden samenstellen”, vertelt Hein Harmsen, die de artiesten muzikaal begeleid. “Alle acts spelen een blokje van twee of drie nummers. Vooral covers, alleen bluesrockformatie The Goodman laat eigen werk horen.”

Daarnaast zijn er optredens van Marjo en Carl, Noa en Evi Heuberger, Denise en Viviënne de Wolff, Auke Rasing en Floor Venderbosch, Carla Bisseling, Britt Greven en het saxofoonensemble van fanfare DES uit Nieuw-Dijk. Zij spelen nummers van onder andere Deep Purple, Adele, Stevie Wonder en Anna-Maria Zimmermann, afwisselend begeleid door de band Duo Double, popkoor Sjanté en backing vocal en toetsenist Hein Harmsen.

“We hebben samen een paar keer gerepeteerd en twee oefenavonden gehad in Studio A60”, zegt De Kinkelaar.  Geluidsman John te Dorsthorst verzorgt vanavond ook het licht en geluid. “Het is mooi om te zien hoe zich dat in een korte tijd heeft ontwikkeld tot een mooi geheel”, vindt Harmsen.

Vooral het optreden van Britt Greven, met haar 12 jaar de jongste deelnemer, heeft Harmsen positief verrast. “Zij heeft al een tijdje musicalles en zingt nu voor het eerst voor een groot publiek. Waar ze tot nu toe alleen zong met een mp3’tje op YouTube, wordt ze nu begeleid door een band en koor. En dat doet ze geweldig.”

De Vrienden van Loil Live begint om 20.30 uur.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.