Voetbalverenigingen krijgen meer tijd

MONTFERLAND – De voetbalverenigingen in de gemeente Montferland krijgen van de gemeenteraad langer de tijd om tot de gewenste bezuiniging van 200.000 euro te komen op hun voetbalaccommodaties. “De verenigingen zien zelf ook de noodzaak van samenwerken, maar dat proces heeft meer tijd nodig”, zegt PvdA-raadslid Herman Jansen.

VoetbalaccommodatiesSamen met de coalitiepartijen CDA en VVD diende de PvdA daarom een motie in, waardoor de voetbalverenigingen uitstel krijgen tot 31 december 2019 om aan de bezuiniging van 2 ton te voldoen. In de kerntakendiscussie stelden de drie nog dat de bezuiniging al in januari 2018 gerealiseerd moest zijn.

Jansen: “De verenigingen hebben aangegeven in die periode niet verder te komen dan een bezuiniging van 75.000 euro.” Bovendien zijn de clubs met de KNVB bezig een toekomstvisie op te stellen, waarover pas in de loop van 2017 meer duidelijkheid komt. “Het heeft geen zin om de clustering van voetbalverenigingen er vervolgens snel door te drukken”, vindt Oscar van Leeuwen (CDA). “Als we de clubs het mes op de keel zetten, gaat het niet goed.”

Ook zien de coalitiepartijen wel degelijk beweging bij de voetbalverenigingen. “Een mooi voorbeeld is de verregaande samenwerking tussen VV Zeddam en Sint Joris uit Braamt”, zegt Van Leeuwen. “Maar ook Sprinkhanen en ’t Peeske hebben al verschillende keren met elkaar om tafel gezeten. Dat geeft aan dat de verenigingen het willen oppakken en de noodzaak van samenwerken zien.”

De andere partijen stemden eveneens in met de motie. “Inhoudelijk ben ik het volledig met de motie eens”, vertelt Ruth Mijnen (D66). “Als met name de kleine verenigingen wegtrekken uit de kernen verliezen die nog meer hun eigen identiteit.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.