Vertrouwen in toekomst: ‘Volgend jaar barst alles uit zijn voegen’

BABBERICH/DIDAM – Wat normaal gesproken de drukste tijd van het jaar had moeten zijn, wordt nu een periode van doorbijten. Nog voordat het evenementenseizoen echt is begonnen, is het voor de tentenbouwers alweer voorbij. Ook zij worden hard getroffen door de coronacrisis.

Bij Visser Tentenverhuur in Babberich ligt nu 10.000 vierkante meter tent opgeslagen in de hal in plaats van dat het staat opgebouwd op festival- en kermisterreinen. “Gelukkig hebben we het carnaval nog gehad”, zegt Paul Visser. “Dat was een mooi weekend, waarin alle tenten weg waren. Daarna hebben we niks meer gehad. Voor het halfvastenfeest in Angerlo hebben we nog drie tenten gebouwd. Die konden we echter voor het weekend alweer afbreken.”

Dat bleek pas het begin. Inmiddels werden ook alle paasactiviteiten afgelast en vinden er voorlopig ook geen kermissen en festivals plaats. Visser verwacht zelfs dat er dit jaar helemaal geen grote evenementen meer worden gehouden, waardoor zijn bedrijf waarschijnlijk anderhalf jaar nagenoeg stilligt.

“We hebben de winter net achter de rug, waarin we alle investeringen hebben gedaan”, vertelt Visser. “Alles staat er weer spic en span bij om aan het grote publiek te worden getoond. Nu ligt het allemaal op een hoop en hebben we aan het einde van het jaar ook niks schoon te maken of te repareren. Een grote zorg is nu hoe ik tot volgend voorjaar het personeel aan het werk houdt. We hebben een heel fijn team, dat ik graag bij elkaar houd. Op dit moment hebben we nog wel wat klusjes, maar die zijn een keer klaar.”

Bij Visser Tentenverhuur staan de vrachtwagens stil en liggen de tentvloeren ‘op een hoop’.

Kermissen
Visser heeft op dit moment vier fulltime tentenbouwers, een parttimer en twee mensen op kantoor aan het werk. Die hadden de komende maanden al zo’n 80 kermissen moeten faciliteren. “Koningsdag was ook een topper geweest met twaalf tenten. Daarbij doen we alle evenementen in Groessen en Kilder. Schutterij EMM in Groessen bestaat 125 jaar en wilde daar groots mee uitpakken. In Kilder vieren de verenigingen hun 100-jarig bestaan. Die activiteiten gaan voorlopig niet door.”

Toch zit Visser niet diep in de put. Hij begrijpt de maatregelen en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Ik denk dat je volgend jaar om deze tijd feesten krijgt, die zijn weerga niet kennen. Wat we dit jaar niet kunnen organiseren, wordt volgend jaar ingehaald. Dan barst alles uit zijn voegen.”

Voor de nabije toekomst hoopt Paul Visser dat premier Rutte vanavond met een beetje goed nieuws komt en bijvoorbeeld de scholen weer open gaan. “Als de kinderen dan op anderhalve meter afstand van elkaar moeten zitten, hebben ze misschien wel extra noodlokalen of een uitbreiding van de kantine nodig. Wellicht kunnen wij daarin voorzien. Daarnaast hoop ik ook nog wat tenten te kunnen plaatsen als bedrijfskantine of kleedruimte. Dan doen we tenminste nog iets. Verder hebben we ook speciale tenten voor opslagsystemen.”

Weijers
Ook bij Weijers Party- en Attractieverhuur in Loo is het contrast groot in vergelijking met andere jaren. Het bedrijf heeft zo’n tachtig tenten voor feesten tot ongeveer 400 personen en zes podiumwagens voor grote evenementen. “Alles staat opgeslagen”, zegt Ronnie Weijers. “En dat zal voorlopig wel zo blijven. Wij bouwen onder andere voor de Stadsfeesten in Doetinchem en Huntenpop, maar ook voor de Stadsfeesten in Zevenaar en het Bevrijdingsfestival in Wageningen. Ik ben bang dat alles wordt afgelast. Tot september hebben we echter ook zo’n 35 trouwerijen staan. Hopelijk kunnen we die particuliere feestjes dit jaar nog inhalen.”