Vers Toneel geeft Montferlandse jongeren eigen podium

’s-HEERENBERG – Spelen doet hij al sinds zijn zesde. Dit jaar stond Jop Geven (28) echter voor het eerst vóór een groep toneelspelers. Tijdens het Mechteld ten Ham weekend regisseerde hij het openluchtspel Hagasuzza Again, waarin jongeren de hoofdrollen vertolkten. Die ervaring was de directe aanleiding voor het opzetten van een eigen toneelvereniging voor jongeren.

Vers toneelSamen met zijn vrouw Caroline (26) start de ‘s-Heerenbergenaar in januari met de eerste repetities voor Vers Toneel. Een toneelgroep voor jongeren van 13 tot 20 jaar in de gemeente Montferland. “Voor het openluchtspel heb ik veel met jongeren samengewerkt”, zegt Jop. “Dat is goed bevallen en ook bij de groep was er een behoefte om meer met theater te doen. In deze regio is er weinig voor deze doelgroep, eigenlijk alleen GRID in Doetinchem.”

Het was Caroline die daarom een keer voor de grap riep dat ze dan zelf maar een toneelvereniging voor jongeren op moesten richten. “Daar kregen we zulke positieve reacties op dat we er serieus over zijn gaan nadenken”, zegt Caroline. “Tot nu toe hebben we alleen nog maar de spelers van Hagasuzza Again gepolst en we hebben al vier leden. In januari verwachten we dan ook met een mooie groep van start te gaan.”

Theater 2000
Net als Jop speelt ook Caroline al van jongs af aan toneel. Toen ze op de basisschool zat, stond ze al op het podium en op de middelbare school speelde de van oorsprong Velpse onder andere stukken van Shakespeare. “Maar een toneelvereniging voor jongeren was er bij ons toen ook al niet”, vertelt Caroline. “Pas toen ik Jop leerde kennen, ben ik weer gaan spelen. We zijn allebei lid van Theater 2000 in ’s-Heerenberg.”

Maar ook daar ben je als 13- of 14-jarige te jong om bij het toneel te gaan. “Als middelbare scholier val je overal buiten”, weet Jop. “Daar willen wij met Vers Toneel verandering in brengen. Jongeren kunnen voor tien euro per maand lid worden van de vereniging. Vanaf januari komen we één keer per week samen, waarschijnlijk in Het Barghse Huus. Daar werken we samen aan een toneelstuk, dat we in november volgend jaar op de planken willen brengen.”

Samen
Jop en Caroline schrijven het stuk zelf, waarbij de jongeren echter wel een grote inbreng hebben. “We zoeken samen spelenderwijs naar een thema. De jongeren mogen er een eigen invulling aan geven”, zeggen ze. “Dat kan in elk genre zijn, van fantasy tot reality. Als we samen een basis hebben gelegd, schrijven wij het verhaal waar we wekelijks met de jongeren over brainstormen. Het moet hun stuk worden. ‘Samen’ is het toverwoord in onze aanpak.”

Vers Toneel werkt ook samen met Petra Frölich, cultuurcoördinator bij Welcom. Zij steunt Jop en Caroline onder andere met de aanvraag van subsidies, maar legt mogelijk ook een koppeling met het jeugdwerk van Welcom. “Via haar zijn we ook bij Het Barghse Huus gekomen, wat waarschijnlijk ons thuishonk wordt.”

Jongeren die interesse hebben om lid te worden van de nieuwe toneelgroep kunnen meer informatie vinden op de website www.verstoneel.nl. Nieuws over de vereniging is ook op Facebook te vinden.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.