Valentino Besselink (8) wil motorcrosser Jeffrey Herlings achterna

BEEK – Toen hij twee en een half was, reed hij al op een quad. Op zijn derde kreeg hij zijn eerste motor, een PW50, de kleinste crossmotor van Yamaha. Inmiddels is Valentino Besselink 8 en mag hij zich in zijn leeftijdsklasse de op één na beste van Nederland noemen. Vorige week zondag werd hij tweede bij het NK MON motorcross in Dongen.

Valentino Besselink op de crossmotor waarmee hij tweede van Nederland werd.

Valentino Besselink op de crossmotor waarmee hij tweede van Nederland werd.

MON staat voor Motor Organisatie Nederland. “Er is nog een bond, maar die is veel kleiner”, zegt Valentino. “Bij ons doen er 25 mee. Als je dan tweede wordt, ben je dus eigenlijk heel goed…”

De 8-jarige Bekenaar reed het afgelopen seizoen maar liefst zeventien wedstrijden voor de MON. In de laatste manche stond hij 62 punten achter de koploper en 65 punten voor de nummer drie. Per manche zijn er zestig punten te verdienen. Het devies was dus uitrijden. “Ik werd vierde. Dat was dus meer dan genoeg voor de tweede plaats.”

Overstap
Dat deed Valentino op zijn 50cc motor, waarmee hij waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd reed. Gezien zijn leeftijd mag hij nog een jaar in deze klasse meerijden. “Maar hij is al zo groot dat hij beter de overstap naar de 65cc kan maken”, vertelt zijn moeder Sarina. “Dat is een hele andere motor, waar hij weer opnieuw op moet leren rijden. Nu moet ik nog schakelen”, vult Valentino zijn moeder aan. “Op een 65cc motor hoef je de koppeling alleen een keer aan te tikken en dan doet hij het al.”

Valentino kreeg de liefde voor het motorrijden met de paplepel ingegoten. Net als zijn vader, die werd vernoemd naar motorlegende Giacomo Agostini, kreeg hij de naam van een beroemde motorcoureur, Valentino Rossi.

“Papa zei eens voor de gein ‘zullen we eens een paar rondjes op de quad rijden’”, weet Valentino nog. “Dat ging best goed. Toen zei hij ‘laten we dan maar een kleine PW50 kopen’. Daar zijn we toen mee naar de Heksenplas in Hummelo gegaan, de club waar ik nu nog rijd. Ik kon al meteen door de sporen rijden en toen heeft papa maar een 50cc KTM voor me gekocht. Die heeft hij helemaal verlaagd. Ik was pas 5 en kon niet met mijn voeten bij de grond.”

Zijn huidige crossmotor heeft hij sinds zijn zesde, maar ook die is hij al weer ontgroeid. Waar het voor de talentvolle motorcrosser uit Beek eindigt, weet ook zijn moeder niet. “Dat heeft niet alleen met zijn talent te maken, maar ook met de financiën. Motorcross is een dure sport. Gelukkig hebben we veel lieve sponsors, die ons steunen. Maar of dat genoeg is, moet nog blijken.”

Zelf hoopt Valentino zo goed te worden als zijn grote voorbeelden Jeffrey Herlings en Italiaan en 8-voudig wereldkampioen Antonio Cairoli. “Ik doe er in elk geval heel veel voor”, vertelt hij. “Een paar keer in de week voetbal ik bij ‘t Peeske. Dat is net als fietsen goed voor mijn conditie. Motorcross is namelijk heel zwaar. Daarbij probeer ik drie keer in de week op de motor te rijden. Op woensdagmiddag train ik meestal op de Heksenplas, mijn thuisbaan, en in het weekend zijn er de wedstrijden. Hopelijk is dat genoeg om later motorcrosser te worden.”

Club van 50
Om de sport van hun zoon te bekostigen, hebben Giacomo en Sarina Besselink dit jaar de Club van 50 opgezet. Bedrijven en particulieren kunnen voor 50 euro per jaar lid worden van de club. Meer informatie over de club staat op de website www.valentinobesselinkmx.nl. Hier staat ook vermeld hoe je lid kunt worden van de Club van 50.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.