Uur lang zwoegen op lastige streektaalwoorden

REGIO – Het Oost-Gelders Streektaaldictee wordt donderdagavond 26 maart voor de dertiende keer gehouden. De feestzaal van De Gouden Karper in Hummelo is die avond gevuld met mensen die van de streektaal houden. Gewapend met pen en papier zwoegen zij een uur lang op lastige dialectwoorden als opgestoekt fietsrad, verdeffederen en nösdölleke.

De voorlezers Henk van Aalten en Diana Abbink laten ook dit jaar de deelnemers in het bekende schoolse voorleesstaccato regel voor regel met punten en komma’s 250 woorden pennen “Ook dit jaar bevat de dicteetekst weer fraaie streektaalwoorden”, zegt Hans Beernink, bedenker en voorzitter van het comité streektaaldictee. “De teksten van onze dictees leiden altijd tot een glimlach. Dat zal nu niet anders zijn.”

Het deelnemersveld is opgedeeld in twee categorieën, de ‘olde winnaars’ en de ‘dicteeschrievers’. Uit de laatste groep komt de winnaar tevoorschijn, die de eerste prijs wint en promoveert naar de groep olde winnaars. Alle deelnemers ontvangen na afloop een streekboek. Goed Volk (foto), de streektaalband die in 2017 in de Europese cultuurhoofdstad Leeuwarden furore maakte, brengt voorafgaande aan het dictee en na afloop luisterliedjes in het Achterhoeks en het Liemers.

Het streektaaldictee begint donderdag 26 maart om 19.30 uur, inloop vanaf 19 uur. Aanmelden kan tot 25 maart bij het Erfgoedcentrum bij voorkeur via het contactformulier op www.ecal.nu, info@ecal.nu of 0314-787078.