Uit de schulden met hulpmaatje Peter

DIDAM – Al sinds Harrie zijn biceps in zijn arm afscheurde en daardoor in 1992 in de WAO belandde, moeten hij en zijn vrouw Tiny rondkomen van een minimum inkomen. Inmiddels zit hij in de AOW en wordt er op zijn kleine pensioentje ook nog eens loonbeslag gelegd. Er kwam steeds minder binnen, maar de twee bleven wel leven als voorheen. Tot ze in de schulden kwamen.

Peter Boerboom is schuldhulpmaatje bij Welcom. Hij helpt mensen met schulden weer overzicht te krijgen over hun financiën. “Met een paar telefoontjes naar de schuldeisers kan er vaak al een betalingsregeling worden getroffen.”
Peter Boerboom is schuldhulpmaatje bij Welcom. Hij helpt mensen met schulden weer overzicht te krijgen over hun financiën. “Met een paar telefoontjes naar de schuldeisers kan er vaak al een betalingsregeling worden getroffen.”

“We kochten eerst onze boodschappen en betaalden dan de overige rekeningen”, zegt Harrie. “Op een gegeven moment konden we onze ziektekosten bij Menzis niet meer betalen. We raakten verstrikt in al het papierwerk en waren het overzicht helemaal kwijt.” Zo bouwde het stel langzaam maar zeker een schuld op bij onder andere de zorgverzekeraar.

Toen daar vorig jaar ook nog twee bekeuringen bijkwamen, omdat de twee hun auto zonder geldige parkeerkaart op een parkeerplaats voor invaliden hadden gezet, werden de problemen alsmaar groter. “Gezien onze beperkingen hadden we wel recht op een nieuwe invalide parkeerkaart, maar die konden we niet betalen”, vertelt Harrie. “Daarom zijn we onze oude blijven gebruiken. Achteraf gezien hadden we dat niet moeten doen en eerder hulp moeten zoeken.”

Hulp
De bekeuringen van twee keer 375 euro konden niet worden betaald en bleven liggen. Na diverse aanmaningen liep dit bedrag op tot 1500 euro. “We hadden onszelf uiteindelijke zover in de nesten geholpen dat we er zelf niet meer uit konden komen”, zegt Tiny. Daarop verwees de gemeente ze door naar Welcom voor een schuldhulpmaatje. “Dat was een moeilijke stap. Maar we hebben hem toch gezet, omdat we zelf ook zagen dat we het alleen niet konden en hulp nodig hadden.”

Door Welcom kregen ze schuldhulpmaatje Peter Boerboom toegewezen en dat klikte meteen. Het eerste wat de Didammer deed, was de financiële situatie van Harrie en Tiny inzichtelijk maken. “De grootste druk lag bij Menzis”, vertelt Boerbooom. “Er was geen extreme achterstand in de maandpremie, maar wel in de eigen bijdrage. De zaak lag al bij de rechtbank. Uiteindelijk hebben we het incassobureau en de verzekeraar een betalingsregeling aangeboden, waarmee ze akkoord gingen.”

Vervolgens ging Boerboom aan de slag met de parkeerbonnen. Nadat hij ook daar de plooien had recht gestreken, werden de bekeuringen door de rechtbank kwijtgescholden en hoefden Harrie en Tiny alleen nog de administratiekosten te betalen. Boerboom: “Daarmee waren de twee ‘grootste’ schuldeisers tevreden gesteld. Inmiddels hebben we ook de overige uitgaven onder controle.”

Weekgeld
Sinds 1 januari beheert de Stadsbank de financiën van Harrie en Tiny en krijgen de twee weekgeld. Ook vroeg Boerboom een voedselpakket bij de Voedselbank aan en halen ze hun kleding nu bij de Kledingbank. “We hebben het nu onder controle, op een paar kleine schulden na die nog lopen. Gelukkig hebben Harrie en Tiny op tijd aangeklopt voor hulp. Daarbij hebben ze vanaf het begin goed meegewerkt en zijn ze open en eerlijk geweest. Ik verwacht dan ook dat ze met een saneringskrediet over anderhalf jaar weer helemaal schoon zijn van schulden.”

Harrie en Tiny zijn dan ook blij dat ze bij Welcom hebben aangeklopt en Boerboom als schuldhulpmaatje kregen toegewezen. “Peter is voor ons een lot uit de loterij. Hij heeft alles voor ons geregeld. De druk is nu van de ketel en de slapeloze nachten zijn voorbij.”

De vrijwilligers van schuldhulpmaatje helpen iedereen die schulden heeft of het overzicht over de financiën kwijt is. Zij kunnen voor vragen contact opnemen met de welzijnslijn van Welcom via 0316-292828.

De namen van Harrie en Tiny zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.