Twee onderzoeksartsen fietsen mee met Bergh in het Zadel

’s-HEERENBERG – De artsen Roland Kuiper en Frank van Leeuwen, die het onderzoek naar Therapieresistentie acute leukemie bij kinderen leiden, nemen ook als fietser deel aan de tocht van Bergh in het Zadel naar Leipzig en terug. Beide artsen zijn werkzaam in het Prinses Máxima Centrum.

Door Sjaak Reumer

Vrijdagmorgen om acht uur gaan de renners en begeleiders van start voor de negende fietstocht van Bergh in het Zadel. Burgemeester Peter de Baat van de gemeente Montferland lost daarvoor het startschot. Kort daarvoor heeft Pastoor Jurgen Jansen de renners en hun fietsen gezegend.

Dit jaar gaat de tocht naar Leipzig in de voormalige DDR en van daaruit weer terug naar ’s-Heerenberg. De bijna negentig renners en de ruim twintig begeleiders komen op zaterdag 1 juni om 14 uur weer terug op het Stadsplein.

Het peloton in de nieuwe outfits onderweg tijdens de sponsortocht. Foto Robin Sommers

De 1365 kilometer lange fietstocht heeft als doel geld in te zamelen voor onderzoeken voor de kankerbestrijding. De twee grootste projecten, die dit jaar gefinancierd worden, zijn ‘Therapieresistentie acute leukemie bij kinderen’ van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en ‘Combinatie van Radio- en Immunotherapie’, een onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen.

Extra onderzoek
Dat laatste onderzoek werd dit jaar toegevoegd toen bleek dat het benodigde bedrag van 490.900 euro voor het eerste project al binnen was. In overleg met huisarts Bart Timmers werd het tweede project gekozen, waarvoor 313.2500 euro nodig is.

Vier jaren geleden was de totaalopbrengst van de activiteiten van BIHZ iets meer dan één miljoen euro. De verwachting is dat dit keer de 1,2 miljoen gehaald wordt. Het eindbedrag wordt zaterdag 1 juni op het Stadsplein bekend gemaakt. Het totaalbedrag komt niet alleen van het fietsen, maar ook van de golfdagen, de Ambassadeurs van Bergh in het Zadel, van concerten van onder meer de Barghse Jonges en heel veel andere acties.

Pro deo
Bij de enorme opbrengst van Bergh in het Zadel telt ook mee dat iedereen pro deo meedoet. Dat geldt ook voor de fietsers, die hun verblijfkosten en de kleding zelf moeten betalen. Daarnaast moet elke renner minimaal 1500 euro aan sponsorgeld binnenbrengen. Wie Bergh in het Zadel nog extra wil steunen, kan terecht op de website www.berghinhetzadel.nl, waar via een doneerknop een bedrag gestort kan worden.

De route van dit jaar begint zoals gewoonlijk op het Stadsplein in ’s-Heerenberg, waar om 8 uur dus het startschot gelost wordt voor de eerste etappe naar Bielefeld. Achtereenvolgens worden dan de volgende etappeplaatsen aangedaan: Braunschweig, Halle, Kretschau, Tambach Dietharz; Bad Hersfeld, Winterberg, waar de Barghse Jonges een concert geven, Dülmen en ’s-Heerenberg. Daar komt de karavaan om 14 uur aan en worden de renners op twee podiumwagens gepresenteerd, waar ook enkele cheques worden uitgereikt. Voor de muzikale omlijsting zorgt zaterdagmiddag dweilorkest De Wiksbössels.

Dagelijks wordt op de website en op Facebook verslag gedaan van de rit naar Leipzig en terug. Ook door Optimaal FM en Regio 8 wordt er ruimschoots aandacht aan de enorme fietsklus besteed.

Dr. Roland Kuiper en Dr. Frank van Leeuwen, beiden werkzaam in het Prinses Máxima Centrum, fietsen de tocht zelf ook mee. Foto Robin Sommers