Atleet Gert-Jan Wassink leert jeugd lopen voor Montferland Run

’s-HEERENBERG – Toen hij begon met hardlopen, was Gerard Tebroke zijn grote voorbeeld. “Ik droomde ervan om net zo goed te worden als hij.” Inmiddels is Gert-Jan Wassink zelf een bekende atleet en hoopt hij een voorbeeld te zijn voor de huidige jeugd. Op de vraag of hij een aantal hardloopclinics wilde verzorgen voor de jeugdloop van de Montferland Run zei de Varssevelder dan ook meteen ‘ja’.

Atleet Gert-Jan Wassink deelt handtekeningen uit aan leerlingen van de Pastoor Galamaschool in 's-Heerenberg.

Atleet Gert-Jan Wassink deelt handtekeningen uit aan leerlingen van de Pastoor Galamaschool in ‘s-Heerenberg.

Dus kregen zo’n honderd leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de Mariaschool, OBS Montferland en Pastoor Galamaschool uit ’s-Heerenberg vorige week een looptraining van de oud Nederlands kampioen. Nadat Wassink zich had voorgesteld, begon de clinic.

“Iedereen denkt te kunnen hardlopen, omdat het zo’n makkelijke sport lijkt”, zegt Wassink. “Ik geef jullie vandaag tips om beter te leren hardlopen. Zo moet je bij het hardlopen je armen mee bewegen en je ademhaling goed regelen. Dan krijg je ook geen steken in je zij. We starten met een lekkere warming-up om de hartslag omhoog te krijgen. Doe je jas maar vast uit, want je krijgt het heel warm.”

In spelvorm wordt de leerlingen vervolgens de fijne kneepjes van het hardlopen bijgebracht. Ze hebben er duidelijk plezier in. “Hardlopen is voor jong en oud en dus ook voor kinderen leuk”, weet Manfred Vels. De Doetinchemmer is sinds kort coördinator van de jeugdloop van de Montferland Run en heeft de clinics georganiseerd. “Vooral de trainingen zijn leuk, omdat er veel afwisseling in de oefeningen is. Daarbij verleg je elke keer weer je grenzen. Kinderen vinden het prachtig als het steeds wat sneller gaat.”

Duitsland
Met de clinics wil Vels kinderen in beweging krijgen, maar ze uiteraard ook enthousiast maken om deel te nemen aan de jeugdloop van de Montferland Run. Op 30 oktober werden er daarom ook al drie scholen in Elten en Emmerich bezocht. Hier verzorgden Bram Som en Jeroen Reintjes de trainingen.

“Ook daar waren de kinderen superenthousiast”, zegt Vels. “We zitten zo dicht bij Duitsland, maar tijdens de vorige jeugdlopen viel het op dat er maar zo weinig Duitse kinderen meededen. Voor 7 december verwacht ik echter wel een aantal aanmeldingen van onze oosterburen. Voor de jeugdloop is er dit jaar voor het eerst een voorinschrijving. Kinderen kunnen zich nu al via de website www.montferlandrun.nl opgeven.”

Vorige jaar deden er bijna vijfhonderd kinderen mee aan de jeugdloop. Vels hoopt dit jaar op eenzelfde aantal deelnemers. “De kinderen finishen tijdens de Montferland Run net voor de toppers. Dan staan er al zo’n tienduizend mensen langs de kant van de weg, die ze toejuichen. Dat maakt het nog eens extra leuk.”

Wassink beaamt dat. Hij was vorig jaar de snelste Nederlander tijdens de Montferland Run. “Voor een toploper is de Montferland Run samen met de Zevenheuvelenloop de wedstrijd in de regio. Hier is de hele nationale en internationale top aanwezig en dan moet je er staan. Maar als lokale topper zie ik mezelf ook als voorbeeld voor de recreatieve lopers. Voor zowel de deelnemers, het publiek als de organisatie is het mooi dat juist een jongen uit de regio hier goed presteert.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.