Tientallen kopstukken in Didamse carnavalsoptocht

DIDAM/LOIL/NIEUW-DIJK – De carnavalsoptocht in Didam lijkt ieder jaar weer groter en mooier te worden. Carnavalsgroep De Boezemvrienden reed zondag zelfs mee met een wagen met tien koppen. Maar ook de wagen van De Dröpkes, met een recordlengte van ruim dertig meter, viel op. Mark Rutte en Angela Merkel werden op prachtige wijze verbeeld door De Vruutdruuvels.

De Boezemvrienden.

De Boezemvrienden.

Vanwege hun 33-jarig bestaan pakten De Boezemvrienden dit jaar extra uit. De groep reed in de optocht mee als The Boezembrothers-Showband, waarbij de wagenbouwers zichzelf afbeeldden in tien reuzenkoppen.

Ook op de wagen van De Dröpkes prijkten tal van koppen. De Nieuw-Dijkse groep bouwt al een paar jaar in de voormalige maalderij in Loil, maar moet daar vanwege nieuwe ontwikkelingen weg. Met ‘Gebrek aan bouwplek? Met deze wagen bouwen we onze eigen stek!’ speelden de Dröpkes hier op in.

Actualiteit
De Vruutdruuvels kozen eveneens voor een actueel thema. De groep bracht het laatste nieuws uit de politiek, sport en streek met karikaturen van onder andere Vadimir Poetin, Mark Rutte en Angela Merkel.

De Dröpkes.

De Dröpkes.

De Torito’s combineerden in hun wagen ‘Ben jij al Dönor’ het landelijke en lokale nieuws. “In Loil hebben we sinds kort partycentrum Lara, waar de nieuwe Turkse eigenaren onder andere broodjes döner gaan serveren”, vertelt prins Rick Hoogveld, tevens lid van De Torito’s. “En in Den Haag proberen ze er een nieuwe donorwet door te drukken.” De mensen langs de weg konden alvast een ‘Dönorcodicil’ tekenen, waarbij ze tevens mochten aangeven of ze er een broodje, salade en saus bij wilden.

Max Verstappen
Populair onderwerpen waren verder Max Verstappen en het Hart van Loil, die in de optocht verschillende keren voorbij kwamen. Zo bouwden De Duuvels met ‘Bernie, loat goan die teugels, want Verstappen geeft ons Max-imale vleugels!’ hun langste wagen ooit. Op het 25 meter lange bouwwerk stond onder andere een kop van voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone, de Red Bull stier en een pitspoes.

De Duuvels.

De Duuvels.

Net als de Quasies en Taubjes bouwden de Rakkenakkies en Sökkels dit jaar samen. De Sökkels verhuisden vorig jaar tijdelijk naar het onderkomen van de Rakkenakkies in verband met een brand op hun eigen bouwlocatie. “Het thema is dan ook samenwerken”, zegt Maarten Hoksbergen van carnavalsgroep De Sökkels. “Daarmee verwijzen we naar het Hart van Loil, waarin alle verenigingen in het dorp ook samenwerken. Samen maken we er een meesterwerk van met een grote ezel en twee kunstschilders.”

Naast de vele wagens waren er zondag ook diverse loopgroepen in de optocht te bewonderen. Zij vielen op door hun prachtige uitdossingen en originele thema’s. Zoals de Nieuw-Dijkse groep Mooi At Zo Kan, die met houten hekjes de optocht probeerde te hacken.

Mooi At Zo Kan.

Mooi At Zo Kan.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.