Theater 2000 bouwt Barghse Huus om tot dorpje Tuzelo

’s-HEERENBERG – Theater 2000 speelt dit jaar het bijzondere toneelstuk ‘Het Licht van Tuzelo’. Een theatervertelling met een missie, in 2017 geschreven door Theo Soontiëns en Rob Hoekstra. “Het verhaal gaat over de krimp en speelt zich af in het dorpje Tuzelo”, zegt Soontiëns. “Maar de gebeurtenissen hadden ook in ’s-Heerenberg kunnen plaatsvinden.”

Want ook in het middeleeuwse stadje spelen thema’s als leegloop en krimpt de bevolking. “Saamhorigheid is wat de mensen hier nog verbindt”, vertelt regisseur Caro Wicher. “Herkenbaar voor deze regio en velen kunnen zich de gebeurtenissen in het toneelstuk dan ook heel goed voorstellen.”

Verhaal
In het dorp Tuzelo gebeurt eigenlijk weinig wereldschokkends. Het leven lijkt er kabbelend voorbij te gaan. Wat opvalt is dat de dorpskroeg ‘de Anjelier’ steeds minder vaak de deuren opent en dat de voetbalwedstrijd uit de vijfde klasse tussen FC TuWaAzelo en Heerenburg Vooruit eindelijk weer wat publiek trekt.

Het weinige nieuws van het dorp staat in de Tuzelaar, de dorpsblog. Naast de gewone dorpsroddels zijn er echter wat nieuwe ontwikkelingen. Er loopt namelijk iemand uit Rotterdam met meetapparatuur door het weiland voor bodemonderzoek. En terwijl iedereen slaapt en het aardedonker is, wordt Tuzelo met een wonderlijk licht beschenen. Dit leidt een aantal gebeurtenissen in, waarbij het de inwoners van Tuzelo misschien lukt het tij te keren. Sommige dorpelingen proberen Tuzelo weer te laten bruisen.

Krimp
Theo Soontiëns en Rob Hoekstra schreven het verhaal aan de hand van een aantal interviews met mensen uit de Liemers en Achterhoek. Zij vertelden over het leven in hun woongemeenschap en de krimp waar zij mee te maken hebben. “We zijn hiervoor naar de drie gehuchtjes Olburgen, Gelselaar en Ooy bij Zevenaar gegaan. Die hebben ook elk een eigen toneelvereniging. Het idee was om die verenigingen het stuk vervolgens te laten spelen. We waren heel benieuwd hoe ieder er haar eigen invulling aan zou geven.”

Zover kwam het echter niet. Om diverse redenen durfden de verenigingen het niet aan om het stuk ten tonele te brengen. Dus bleef het op de plank liggen. Totdat regisseur Caro Wicher het verhaal las en het voorlegde aan de tonelisten van Theater 2000. Zij zag meteen hoeveel mogelijkheden het toneelstuk bood.

“Wij twijfelden in eerste instantie ook”, geeft Antoinet Braam toe. Braam speelt de voormalige schooljuf, die Tuzelo flink in het licht zet. “De laatste jaren hebben we heel veel succes gehad met de klucht, maar dit is een heel ander theaterstuk. Caro heeft ons echter overtuigd. Zij heeft het bovendien heel luchtig en grappig ingevuld.”

Uitdaging
Daarbij is ‘Het Licht van Tuzelo’ voor de spelers een grote uitdaging. De twaalf personages staan vrijwel de gehele voorstelling op het toneel. “Je bent steeds bezig”, zegt Anton Frauenfelder, die keurslager Simon Krabben speelt. “Als je je eigen rol niet speelt, sta je wel als figurant (dorpeling) op het podium.”

“Of je bent met decorstukken aan het schuiven”, vult ‘boerin’ Tatjana Hendricksen aan. “Het zijn allemaal losse decorstukken, de we al spelend opbouwen en afbreken. Dit keer staat er geen huiskamer met een eikenhouten bankstel op het podium, maar spelen we steeds een andere dorpsscène met verschillende dorpelingen.”

Theater 2000 speelt ‘Het Licht van Tuzelo’ op 5, 6 en 7 april in het Barghse Huus in ’s-Heerenberg. De voorstellingen beginnen telkens om 20 uur. Reserveren kan via de website www.theater2000.nl.

Jubileum
Naast de drie voorstellingen in april viert Theater 2000 dit jaar ook een jubileum. In 2019 wordt er namelijk honderd jaar toneel gespeeld in ’s-Heerenberg. Op 5 oktober is er daarom een expositie over al die jaren toneel. Eind december speelt Theater 2000 bovendien de musical De Jantjes. Over beide activiteiten volgt later meer op deze site.