Stadsmuseum Bergh opent seizoen met expositie Old Grei

’s-HEERENBERG – Stadsmuseum Bergh opent op tweede paasdag, maandag 2 april, weer de deuren. Dat doet het museum op feestelijke wijze met de expositie ‘Old Grei’. De vrijwilligers van het museum hebben hiervoor allerlei oude gebruiksvoorwerpen met een leuk verhaal of speciale betekenis ingebracht.

Tim Huisman met zijn oude kaarsenhouder. Foto pr Stadsmuseum Bergh

Zoals Tim Huisman, die twee jaar geleden vanuit Rotterdam naar de Muntwal in ’s-Heerenberg verhuisde en zich vorig jaar samen met zijn vrouw Tamara aanmeldde als vrijwilliger. Hij bracht een oude kaarsenhouder in.

“De kaarsenhouder is nog van mijn overgrootouders van mijn vaderskant, de familie Soeterman uit Zeeland”, vertelt hij. “Zij bewoonden daar een eenkamerwoning, het oudste huisje in Goudswaard. De woonkamer, keuken en slaapkamers, alles bevond zich in één ruimte. Midden op tafel stond deze kaarsenhouder, misschien wel met een bijenwaskaars om de kamer te verlichten. Als je ’s avonds of ’s nachts naar het toilet moest, dan nam je hem mee naar buiten naar de zogenaamde ‘plé’, een houten doos met een gat erin.”

De kandelaar is voor Tim één van de weinige tastbare herinneringen aan zijn voorouders. Het oudste huisje van Goudswaard werd na het overlijden van zijn overgrootouders afgebroken.

Voorwerpen
Andere gebruiksvoorwerpen die zijn ingebracht, zijn onder andere een strijkijzertje, hakmes, postkoetsbestekje, kookboeken, een oude soldeerbout, oude fototoestellen, maar er is ook een thema over gebedenboekjes en de eerste heilige communie. Bovendien is er een plank met kinderspeelgoed en boekjes. De verhalen bij de gebruiksvoorwerpen zijn opgetekend in een naslagwerkje.

Verder is er op tweede paasdag muziek van Frans Gerritsen op de trekzak (’s middags), een kleine groep vrijwilligers in historische kleding, eieren zoeken voor de allerkleinsten, een quiz voor de jeugd en gaat het Antoniusgilde vendelen. Wanneer de expositie een succes is, wordt deze voortgezet met waardevolle oude gebruiksvoorwerpen van de bewoners van Bergh.

Stadsmuseum Bergh is vanaf maandag dagelijks geopend van 10.30 tot 17 uur en op dinsdag gesloten. Kijk voor meer informatie op www.erfgoedbergh.nl.Facebooktwittergoogle_plus