SSK vraagt gemeente in petitie om steun voor behoud seniorensoos

DIDAM – Tientallen senioren van de Stichting Senioren Kontakt (SSK) stonden vrijdagmiddag op de stoep van het gemeentehuis in Didam. Ze kwamen voor wethouder Wim Sinderdinck om hem een petitie te overhandigen. In de petitie vragen ze de gemeente nogmaals om steun bij het openhouden van de seniorensoos in Meulenvelden.

Henk Hunting bood wethouder Wim Sinderdinck gisteren namens de SSK de petitie aan.

Sommigen hadden zelfs een spandoek bij zich om hun verzoek kracht bij te zetten. ‘Houd ouderen in beweging’ stond er op één. “Het kan toch niet zo zijn dat mensen jaren geleden vanachter de geraniums vandaan zijn gehaald en daar nu weer achter weg worden gestopt”, riep een ander. “Is er dan geen andere ruimte voor ons beschikbaar.”

De gemeenteraad van Montferland besloot in de Kerntakendiscussie van 2014 de subsidie voor huisvesting van de SSK in Meulenvelden per 2016 stop te zetten. Als gevolg van deze bezuiniging moest de SSK de huur van 27.500 euro per jaar voor de ruimte zelf ophoesten. Omdat de stichting die kosten niet kon opbrengen, schortte de gemeente de bezuiniging op tot 2019 en werd er samen met verhuurder Plavei gezocht naar een oplossing.

Stoppen
Die werd tot op heden echter niet gevonden. “Dus hebben we per 1 januari 2019 de huur opgezegd”, zegt voorzitter Henk Boerstal. “Als er voor die tijd geen oplossing in financiële zin of alternatieve huisvesting komt, dan moeten we eind 2018 noodgedwongen stoppen.” En moeten de bijna 600 ouderen, die wekelijks meedoen aan de activiteiten van de SSK hun heil elders zoeken.

Dat vooruitzicht zette de instructeurs, die de seniorenactiviteiten van de SSK begeleiden, en de deelnemers aan tot actie. Onder aanvoering van instructeur Henk Hunting haalden ze meer dan 500 handtekeningen op, die vrijdagmiddag in een petitie werden aangeboden aan de wethouder.

Gesprekken
Hunting: “We hoorden dat het stoppen van de subsidie mogelijk het einde van de SSK betekent. Daar zijn we erg van geschrokken. Daarom bieden we u deze petitie aan, in de hoop dat u nog iets voor ons kunt doen.” Sinderdinck beloofde de aanwezigen zijn best te doen, maar liet ook weten daarbij afhankelijk te zijn van andere partijen.

“Ik heb te maken met een raadsbesluit, waar ik niet zomaar aan voorbij kan gaan. Maar we zijn wel in gesprek met Plavei en andere partijen om tot een oplossing te komen. Ik wil u daarom geen valse beloftes doen. Ik ga hier ook niet in discussie, maar nodig u graag uit om een keer te komen praten. Want wij dragen uw activiteiten zeker een warm hart toe.”

“Bewijs het dan”, reageerde één van de ouderen. “De Kerntakendiscussie is jaren geleden gevoerd, toen het geld op was”, zei een ander. “Nu is er een andere economie en meer geld. U kunt het besluit minstens in heroverweging nemen.”

Activiteiten
De Stichting Senioren Kontakt organiseert al meer dan vijftig jaar activiteiten voor ouderen in Didam, Loil en Nieuw-Dijk. Jaarlijks zijn er gemiddeld 12.000 deelnemers. Een groot deel van die activiteiten vindt plaats in de seniorensoos in Meulenvelden, die vijf dagen in de week open is. Hier staan vier biljarts. Verder wordt er onder andere gekaart en gebridged en kunnen ouderen meedoen aan stoelyoga, gym, tai chi en bingo.

“Toen Meulenvelden werd geopend, moesten we op last van de gemeente vanuit het Albertusgebouw hier naartoe verhuizen”, vertelt secretaris Leny Kobesen-Goris. “De gemeente zou dan de huisvestingskosten betalen. Na vijf jaar begon het echter al te rommelen. Wij hebben niet gevraagd om zo’n dure ruimte, maar worden zo wel de dupe van de gemeentelijke bezuinigingen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.