Sprinkhanen en ’t Peeske blijven op natuurgras voetballen

NIEUW-DIJK/BEEK – De voetbalverenigingen ’t Peeske en Sprinkhanen blijven in de toekomst toch op natuurgras voetballen. Beide verenigingen zien af van een kunstgrasveld en kiezen voor de innovatieve Draintalent als duurzaam alternatief.

De Draintalent is ontwikkeld door Altop in Beek. Bij ’t Peeske draait inmiddels al ruim een jaar een proef met het revolutionaire sproeisysteem, dat het veld niet van boven beregend, maar van onderen. Het pompsysteem doet echter niet alleen bij droogte zijn werk. Bij wateroverlast is een ondergelopen voetbalveld binnen een uur weer bespeelbaar. Door de Draintalent gaat de kwaliteit van de velden omhoog, waardoor ze intensiever kunnen worden gebruikt, net als kunstgras.

“Bij ons wordt de Draintalent gebruikt voor veld 2 en de eerste ervaringen zijn heel goed”, vertelt Pascal Verberkt, voorzitter van ’t Peeske. “Veld 2 is nu ons beste veld, waar we in het verleden juist de meeste problemen hadden met dat veld. Daarom zagen wij al vrij snel af van de aanleg van een kunstgrasveld, dat de gemeente nog zou laten aanleggen. Nu worden alle grasvelden op ons sportpark voorzien van de Draintalent.”

Dorpsplan
Sprinkhanen hield in eerste instantie wel vast aan het kunstgrasveld, waarvoor de gemeente Montferland al in 2014 geld had gereserveerd. Net als ’t Peeske besloot Sprinkhanen destijds echter te wachten met de aanleg in verband met de ontwikkelingen rondom mogelijke fusies. Het veld is onderdeel van het dorpsplan van de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk (VLN). De vereniging wil op sportpark de Meikamer van Sprinkhanen één dorpsvoorziening creëren voor alle verenigingen in Nieuw-Dijk.

“Het kunstgrasveld zou daarbij niet alleen dienstdoen als voetbalveld, maar ook als evenemententerrein”, legt VLN-voorzitter Jeroen Rosendahl uit. “Voor ons was het daarom best een lastige draai om toch te kiezen voor natuurgras. Maar mede gezien de commotie die inmiddels is ontstaan over de rubberen korrels voor het kunstgrasveld, die als chemisch afval worden gezien, hebben we toch gekozen voor natuurgras en de Draintalent.”

Bijkomend voordeel voor beide verenigingen is bovendien, dat er de komende jaar geen geld opzij hoeft te worden gelegd voor het vervangen van de toplaag van het kunstgrasveld over tien jaar. “Wij vonden het onverantwoord om hier jaarlijks 20- tot 30.000 euro voor te moeten reserveren”, zegt Verberkt. “We zijn daarom blij met de stappen die nu zijn genomen. Bovendien zijn beide sportparken straks een mooie referentie voor de rest van de wereld.”

SV Kilder
De gemeente Montferland stelt hiervoor een bedrag van 189.000 euro voor ’t Peeske en 272.000 euro voor Sprinkhanen beschikbaar. Bij dit bedrag is ook de aanleg van led-verlichting op twee velden van beide sportparken opgenomen. Daarnaast krijgt ook SV Kilder een bedrag van 50.000 euro van de gemeente voor de aanleg van led-verlichting.

“In Kilder doen ze heel veel zelf”, zegt wethouder Ruth Mijnen. “Ze zit alleen met de verlichting in de maag en wil graag op twee velden led-verlichting aanleggen. De vereniging gaat zich namelijk meer richten op de breedtesport en wil op haar sportpark graag meerdere activiteiten aanbieden, ook voor ouderen. Daar dragen we graag aan bij. Bovendien heeft Kilder, net als Sprinkhanen en ’t Peeske, daarmee haar sportpark voor de toekomst weer kwalitatief op orde.”

De verenigingen kunnen al direct starten met de uitvoering van de werkzaamheden. De gemeenteraad heeft het geld hiervoor namelijk al in november tijdens de begrotingsvergadering beschikbaar gesteld. Mijnen: “We hoeven de raad daarom nu alleen te informeren.”

Foto: De Draintalent heeft zich inmiddels bewezen bij ’t Peeske en wordt nu ook bij Sprinkhanen aangelegd.