Sponsoractie Tijn voor nieuwe voetbaltenues en Stichting Hartekind

DIDAM – Hij werd geboren met een hartafwijking. De hartklep van Tijn van Lanen (13) werkt niet goed, dus werd hij al een paar keer geopereerd en kreeg hij al twee keer een nieuwe hartklep. Daarmee kan hij prima functioneren. Als hij sport, wordt hij alleen wat sneller moe dan zijn leeftijdgenoten.

Toch voetbalt Tijn al zes jaar bij DVC’26 in Didam. Komend seizoen doet hij dat in de JO15-5 en met dat team wil hij wel eens een keer in nieuwe tenues voetballen. “Wij hebben geen ouders met een eigen bedrijf die een shirt kunnen sponsoren, dus spelen wij altijd in tenues die al door andere teams zijn gedragen.” Dus bedacht zijn vader en trainer Marco van Lanen een ambitieus plan, waarmee ook de aandoening van Tijn aandacht krijgt.

“We proberen een compleet wedstrijdtenue voor de hele ploeg bij elkaar te krijgen via donaties en giften”, zegt Tijn. “Als sponsor komt er dan geen bedrijf op ons shirt te staan, maar de naam van de Stichting Hartekind. Het geld voor de tenues hebben we inmiddels bij elkaar. Alles wat we extra ophalen, gaat naar het goede doel.”

Marco van Lanen bedacht de actie half juni. “En de actie is nu al geslaagd”, zei hij vorige week woensdag na afloop van de training van zijn zoon. “Het geld voor een nieuw tenue, shirts, broekjes en sokken, hadden we meteen al bij elkaar. Daarbij hebben we ook al een mooi bedrag voor de Stichting Hartekind opgehaald. Maar daar mag natuurlijk altijd meer bij.”

Het belangrijkste doel van de stichting is het financieren van wetenschappelijk onderzoek, dat de overlevingskansen van hartekinderen verbetert. Daarnaast ondersteunt ze projecten en initiatieven gericht op de dagelijkse kwaliteit van leven. Samen met de kinderhartcentra heeft ze de landelijke onderzoeksagenda voor Hartafwijkingen bij kinderen opgesteld.

Operatie
Ook Tijn moet begin 2021 weer onder het mes. Dan krijgt hij zijn derde nieuwe hartklep. “Er moet een grotere in”, weet hij. “Ik heb er nu één van en kind van 5 , 6 jaar. Die heb ik twaalf jaar geleden gekregen en die gaat nu lekken, omdat hij te klein wordt.” Hiervoor moet Tijn naar het ErasmusMC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. “De operatie gebeurt via de lies”, vertelt zijn vader. “Mits er geen complicaties komen, krijgt hij er een fabrieksgarantie van vijftien jaar op.”

Door de sponsoractie weten de teamgenoten bij DVC’26 nu ook dat Tijn iets aan zijn hart mankeert. “Sommige jongens wisten niet dat ik een hartafwijking heb. Ze zagen tijdens het douchen wel eens mijn litteken, maar kenden het verhaal niet. Nu wel. Ze zijn allemaal heel enthousiast over de actie en vinden het ook prima dat we volgens jaar met Stichting Hartekind op ons shirt voetballen.”

Wie nog geld voor de actie van Tijn wil doneren, kan dat doen via de website van DVC’26. Contant betalen bij Marco van Lanen is ook mogelijk.

Foto: Tijn en zijn vader zittend voor het voetbalteam, dat komend seizoen in het nieuw wordt gestoken.