‘s-Heerenberg waant zich weer even in Middeleeuwen

’s-HEERENBERG – De bezembinder, pottenbakker en smid demonstreren ambachten uit een ver verleden. Voor de ingang van het kasteel smeekt een bedelaar om aalmoezen, een rattenvanger struint door het historische stadscentrum en voor het voormalige gemeentehuis wordt ouderwets recht gesproken. ’s-Heerenberg waande zich afgelopen weekend tijdens het Mechteld ten Ham weekend weer even in de Middeleeuwen.

Aukje Vogel en Roekje Wieken hangen voorbijgangers een vliegeltje om. ,,Voor de euveltjes en de narigheid.’’

Aukje Vogel en Roekje Wieken hangen voorbijgangers een vliegeltje om. ,,Voor de euveltjes en de narigheid.’’

In de Hofstraat maakt Ewald Weijers van papierfabriek De Middelste Molen uit Loenen op ambachtelijke wijze papier. ,,Dat doen we van honderd procent katoen’’, vertelt hij het publiek. ,,De katoenen linten malen we tot papierpulp in een houten kuip met water. Daarna vangen we het in een schepraad en poetsen we het af op vilt. Het velletje papier hangen we vervolgens over een rekje te drogen. Bij dit natte weer duurt dat twee tot drie dagen, maar komt de zon er nog even door, dan is het binnen een paar uur droog.’’

De zon laat het dit weekend in ’s-Heerenberg echter behoorlijk afweten. Vooral de zaterdag in het Fluisterwoud is erg nat, maar ook op zondagmiddag moet er regelmatig voor een bui worden geschuild. Het maakt het humeur van de dames Aukje Vogel en Roekje Wieken er niet minder vrolijk op.

,,We hebben wat met vogels’’, laten ze aan iedereen weten die het horen wil. En wijzend op hun hoofd en hand: ,,Dit is Ka, dit is Kaka en dit Parietje.’’ Voorbijgangers wordt ondertussen een vliegeltje omgehangen. ,,Voor de euveltjes en de narigheid’’, leggen ze uit. ,,Bij een beetje kommer en kwel helpt een vliegeltje wel.’’ Schaterlachend lopen ze daarna weer verder naar een volgend ‘slachtoffer’.

Ewald Weijers maakt op ambachtelijke wijze papier.

Ewald Weijers maakt op ambachtelijke wijze papier.

Kruiden
In de kraam ‘De kracht van het kruid’ worden ondertussen tal van kruiden aan de man gebracht. ,,Als u teveel gedronken heeft, drinkt u een kopje thee van paardenbloem. Dat helpt goed tegen de kater”, vertelt het kruidenvrouwtje. ,,Dan had ik dat vanmorgen moeten hebben’’, lacht Bennie te Dorsthorst uit Didam, die samen met zijn vrouw Ria geïnteresseerd toekijkt. ,,Misschien was het dan beter geweest om eerst engelwortel te nemen, dan had u geen alcohol meer gelust.’’

Verder kan het publiek nog genieten van de Ridders van Doornenburgh, die naast het kasteel hun krijgskunsten tonen. Op het nieuwe Stadsplein laten de koren zich van hun beste kant horen en voor de kinderen is er een poppenkastvoorstelling van Jan Klaassen. Het weekend eindigt zoals dat ruim vierhonderd jaar geleden ook ging, met de verbranding van Mechteld op de brandstapel.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.