Rogge maaien met de zicht en mathaak in Greffelkamp

DIDAM – Zo’n 30 jaar geleden begonnen de vendeliers van schutterij St. Martinus er al mee. Op een stukje grond achter de werkplaats van ‘Dutje’ Damen aan de Avesaetweg maaiden zij na het schuttersfeest op de ouderwetse manier rogge. Die traditie houdt nog altijd stand. Zaterdag 14 juli wordt het roggeveld aan de Schadewijkweg achter de boerderij van Jan Looman met de hand geveld.

Jan Looman houdt de zig scherp met de strikkel.

“Wij zijn allemaal zoons van kleine boertjes in Greffelkamp en zijn met het handmaaien grootgebracht”, vertelt Jan Looman (71). “Nadat de vendeliers het ouderwetse maaien van de rogge weer hadden opgepakt, hebben wij die traditie bijna 30 jaar geleden voortgezet.” Het maaien gebeurt met de zicht en de mathaak. De strik wordt gebruikt om de zicht scherp te houden.

Het maaiwerk wordt gedaan door enkele ereleden en een bestuurslid van schutterij St. Martinus Greffelkamp. Zij kunnen zaterdag echter nog wel wat hulp gebruiken. “We zijn op zoek naar maaiers, binders en mietenbouwers”, zegt bestuurslid Jeroen Roerink. Ook hij neemt zaterdag de zicht en mathaak ter hand. “Als er voldoende is gemaaid, willen we over een paar weken een miet zetten. Vervolgens gaan we de rogge ook nog dorsten met een dorstmöl of dorstkas.”

Het rogge maaien begint zaterdag 14 juli om 9.30 uur. Wie mee wil helpen, kan zich aanmelden bij Jeroen Roerink (0316-229189) of Harry Peters (0316-225474). Toeschouwers zijn ook van harte welkom.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.