Restauratie kasteeltuinen Huis Bergh in volle gang

’s-HEERENBERG – De kasteeltuinen in de Plantage van Huis Bergh worden op dit moment gerestaureerd. Na het herstellen van de beschoeiing van de gracht en het opknappen van de parkeerplaats is dit het derde buitenproject dat dit jaar door Huis Bergh wordt gerealiseerd.

De restauratie van de kasteeltuinen van Huis Bergh is inmiddels in volle gang.

De restauratie van de kasteeltuinen van Huis Bergh is inmiddels in volle gang.

De restauratie va de ‘Nieuwe Gaard’ is een lang gekoesterde wens van Huis Bergh. Het plan lag er al jaren, maar de financiën ontbraken. Daar is nu verandering in gekomen. Met financiele hulp van de provincie Gelderland, de gemeente Montferland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting TBI fundatie, Stichting het Gasthuis ’s-Heerenberg en de Gravin van Bylandt Stichting kan het project nu worden uitgevoerd.

Huis Bergh is een beschermde buitenplaats met een kasteel omgeven door een binnengracht, een wal en een buitengracht. Achter het kasteel ligt het 18e-eeuwse Parkbos de Plantage. De kasteeltuinen liggen aan het begin van de Plantage. In 2002 is er door Huis Bergh aan de Stichting tot Behoud van Particuliere Buitenplaatsen (PHB) gevraagd om te adviseren over de mogelijkheden voor de restauratie van de tuinen.

Onderzoek
Door onder andere archiefonderzoek is toen veel boven water over de ontwikkeling van de Plantage in de afgelopen eeuwen. Er zijn veel kaarten, maar ook talloze vermeldingen van uitgevoerde werkzaamheden en bestellingen van plantmateriaal. Een kaart uit 1727 van de landmeter Bücker laat zien hoe de aanleg van de tuinen in detail zijn geweest en dat er toendertijd een pronkjuweel van een tuin was. Tuin en kasteel waren in vroegere eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De tuinen liggen aan weerszijden van de zichtlaan met zicht op de St. Vituskerk in Elten.
In een deel van de tuin komt een labyrint van gazon en paden met een centraal punt met vijverpartij op de middenas gericht op de St. Georgkerk in Emmerik. In het andere deel komt een boomgaard met oude fruitrassen. De herculeszuilen uit 1701, die nu nog aan het begin van de Plantage staan, gaan straks deel uitmaken van de tuinen. De zuilen hoorden in de 18e eeuw bij de ingangspartij van het kasteel.

De restauratie van de tuinen is onderdeel van een groter geheel: het herstellen van de zichtlijn vanaf de Kaatsbaan, door de Nieuwe Gaard en door het Sterrenbos naar de toren van de St. Georgkerk in Emmerik. Beide zichtlijnen zijn inmiddels hersteld. Die werkzaamheden zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Euregio in het kader van ‘Speuren naar Bosgeschiedenis’.

Toerisme
Na de restauratie kunnen de tuinen meedoen met het toeristische aanbod van Huis Bergh. Er komt onder andere een educatieve wandelroute in combinatie met een kasteelbezoek. Ook voor groepsontvangsten, rondleidingen, concerten en kleinschalige evenementen in het kader van ‘living history’ zijn de tuinen geschikt.
Door kasteel en tuin weer in eenheid te brengen, wint de historische buitenplaats Huis Bergh aan toeristische waarde en blijft voor de toekomst de buitenplaats als een geheel bestaan.

De restauratie van de tuinen is in handen van GreenM2 uit Doetinchem. De bouwkundige zaken worden gedaan door Aannemersbedrijf De Vries in Hummelo. De werkzaamheden nemen een paar maanden in beslag.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.