Restaurant De Lange Waard dicht: ‘We stoppen op het hoogtepunt’

ZEDDAM – Restaurant De Lange Waard kende nog nooit zo’n goed jaar als afgelopen jaar. Toch stoppen Clemens en Irma Ambting met hun succesvolle zaak aan de Kilderseweg in Zeddam. Dinsdag 1 oktober ging definitief de deur op slot. “Na veertien jaar is het tijd voor wat anders.”

“We willen voorkomen dat het vuur eruit gaat en het niet meer bijzonder is”, zegt Clemens. “Als ondernemer moet je voorkomen dat anderen de keuze voor je maken om te stoppen. Daarom doen we het zelf op het moment dat het nog heel goed gaat met de zaak. Zondag hebben we nog een fantastisch middagfeest gehad.”

De twee horecaondernemers hebben daarmee hun doel bereikt. Ze laten alleen maar tevreden gasten achter, die ze de afgelopen veertien jaar altijd trouw zijn gebleven. Clemens: “Negentig procent was vast gast. Tien procent was passant, maar zij kwamen binnen door mond-tot-mond reclame.”

Daarbij werden ze altijd gastvrij ontvangen door gastheer Clemens. “Irma deed de rest”, lacht hij. “Ik was het uithangbord, Irma was meer van achter de schermen. Dat werkte prima. Maar het doet wel wat met je relatie om samen veertien jaar een horecazaak te runnen. Gelukkig hebben we veel steun gehad van onze ouders. Die zijn we heel dankbaar dat ze ons altijd hebben geholpen bij de opvoeding van onze kinderen. Zonder hen, onze gasten en de mensen waarmee we hebben gewerkt, was het nooit zo’n succes geworden.”

Beiden waren al jaren werkzaam in de horeca toen ze in 2005 besloten hun eigen restaurant te openen. “Ik begon al op mijn elfde bij ’t Heuveltje”, weet Clemens nog. “We hebben voor verschillende werknemers in de horeca gewerkt, maar wilden graag een keer als zelfstandiger aan de slag. Zodat we niet als we oud zijn denken ‘hadden we het maar een keer gedaan’.”

Gasten
Spijt van die stap hebben ze nooit gehad. “We hebben alleen maar met vakmensen kunnen werken en hadden een mooi gastenbestand.” Ze mochten zelfs diverse bekende Nederlanders ontvangen. Zo brachten oud-keeper Piet Schrijvers, voormalig voetballer Theo Jansen en trainer Louis van Gaal al eens een bezoek aan De Lange Waard.

“Maar we hebben onder andere ook Dirk Scheringa, Henk van Os, Antje Monteiro en Giel Beelen in onze zaak gehad. Daar zijn we best trots op. Al waren we natuurlijk vooral blij met onze vaste gasten. Zo vertelde iemand dat hij zijn testament had moeten aanpassen nu we stopten, omdat hij zijn afscheid bij De Lange Waard had gepland.”

Betrokken
Zeddam was echter niet alleen thuis in De Lange Waard, Clemens en Irma Ambting waren ook begaan met Zeddam. Clemens zit bijvoorbeeld nog altijd in de klankbordgroep van het dorp en was de afgelopen negen jaar voorzitter van de Montferlandse Vereniging voor Toerisme.

“We gunnen het dorp en de omgeving dan ook van harte dat iemand dit voortzet”, zegt hij. “We vragen daarom een goede prijs voor de inboedel en zouden het mooi vinden als een jonge ondernemer er instapt. Daar wil ik ze ook nog wel bij helpen. Je hebt hier namelijk een prima kans. Als je met z’n tweeën hard wilt werken, kun je een goede boterham verdienen.”

Wat Clemens en Irma Ambting zelf gaan doen, weten ze nog niet. “Het liefst wel iets in de horeca”, zeggen ze. “Want dit is het mooiste vak dat er is.”

Wie geïnteresseerd is in het restaurant aan de Kilderseweg 17 in Zeddam kan voor meer informatie terecht op de website van Tonny Freriks Makelaars.

Foto: De familie Ambting met Louis en Truus van Gaal.