Recycle-actie levert 1000 euro op voor voedselbank

DIDAM – Aan voedsel heeft de Voedselbank Montferland geen gebrek. Extra financiële middelen zijn daarentegen meer dan welkom. Onlangs deed de stichting daarom een verzoek aan de gemeente voor een jaarlijkse subsidie. Of ze die krijgt, is nog niet bekend. Wel verraste wethouder Walter Gerritsen de voedselbank donderdag met een cheque van 1000 euro.

V.l.n.r. Matthieu Krabbe (voedselbank), Henk Weijers (gemeente) Theo Reuling en Walter Gerritsen met de Wecycle sponsorcheque van 1000 euro.

V.l.n.r. Matthieu Krabbe (voedselbank), Henk Weijers (gemeente) Theo Reuling en Walter Gerritsen met de Wecycle sponsorcheque van 1000 euro.

De gemeente Montferland won de cheque onlangs met een recycle-actie van Wecycle, waarmee ze al jaren samenwerkt. Inwoners uit de 325 gemeenten die samenwerken met Wecycle, konden voor een lokaal goed doel punten scoren door afgedankte elektrische apparaten of lampen in te leveren bij het gemeentelijke aanbiedstation. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvingen ieder een sponsorcheque van 1000 euro.

Montferland eindigde op de derde plaats. “We hebben ervoor gekozen om de cheque aan de Voedselbank Montferland te schenken. Zij houdt zich namelijk ook bezig met recycling en het tegengaan van verspilling”, vindt Gerritsen. “De voedselbank zamelt voedseloverschotten in die anders worden vernietigd. Deze overschotten deelt ze uit aan mensen die geen middelen hebben om het voedsel zelf aan te schaffen. Hiermee wordt ‘stille’ armoede in de gemeente bestreden.”

Voedselpakketten
De Voedselbank Montferland deelt op dit moment wekelijks aan 70 huishoudens (160-170 mensen) in de gemeente voedselpakketten uit. Deze pakketten bevatten minimaal 25 producten. Het voedsel wordt onder andere gehaald bij het regionale magazijn van de voedselbank in Arnhem.

“Daarnaast krijgen we elke week producten van de supermarkten, die zij niet meer mogen verkopen maar nog prima van kwaliteit zijn”, vertelt voorzitter Theo Reuling. “Bakkerij Wiltink uit Doetinchem schenkt ons brood en schutterij St. Isidorus Oud-Dijk en Chris en Dicky Blij uit Groessen verbouwen groenten voor de voedselbank. Ook krijgen we regelmatig voedsel, zoals eieren, van particulieren. Aan voedsel hebben we momenteel geen gebrek.”

Exploitatie
Extra financiële middelen zijn echter meer dan welkom. Waar de Voedselbank Montferland in het begin nog een begroting van vijf- tot achtduizend euro had, schiet ze nu de tienduizend euro door. “We moeten aan steeds meer eisen voldoen”, zegt Reuling. “Zo wordt het voedsel, ook tijdens het vervoer, gekoeld bewaard. Voor het bevroren voedsel krijgen we binnenkort waarschijnlijk een busje met vriescompartimenten. Die busjes moeten echter ook rijden. Gelukkig kosten de ruim zestig vrijwilligers en het voedsel ons niks. Maar het wordt steeds lastiger om de exploitatie rond te krijgen.”

Reuling is daarom hartstikke blij met de extra bijdrage van 1000 euro van de gemeente. Daarnaast hoopt hij echter ook op een structurele ondersteuning. Reuling: “We hebben voor het eerst een subsidieverzoek ingediend van 3000 euro per jaar. Al zijn donaties van particulieren en sponsoren uiteraard ook van harte welkom.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.