PvdA en LGM lijken in Montferland buiten de boot te vallen

DIDAM/’s-HEERENBERG – Het lijkt erop dat Montferland een coalitie krijgt van de partijen CDA, LBM, VVD en D66. Daarmee valt de PvdA voor het eerst sinds de gemeentelijke herindeling buiten de boot. Ook krijgt Montferland mogelijk een extra vijfde wethouder.

Onlangs werd de nieuwe gemeenteraad al geïnstalleerd.

Alle Montferlandse partijen zaten vrijdag 6 april voor de derde keer sinds de gemeenteraadsverkiezingen om de tafel om tot een nieuwe coalitie te komen. Waar de eerste gesprekken nog verkennend waren, werden tijdens de tweede bijeenkomst de verkiezingsprogramma’s naast elkaar gelegd en de overeenkomsten en verschillen besproken. Na de bijeenkomst van vrijdag werden de eerste contouren van een nieuwe coalitie duidelijk.

“Woensdag hebben we weer een formatiegesprek”, vertelt Oscar van Leeuwen (CDA), die als lijsttrekker van de grootste partij de gesprekken voorzit. “Dan zitten we (CDA) samen met LBM, de VVD en D66 rond de tafel. Het kan zomaar zijn dat dit ook de nieuwe coalitie wordt. Daarmee is het zeer waarschijnlijk dat de PvdA buiten de boot valt. Als het aan ons ligt, komen er bovendien vijf wethouders.”

Voorkeur
In de derde bijeenkomst werd aan alle partijen gevraagd naar welke coalitie de voorkeur uitgaat. Alle partijen noemden daarbij het CDA en de VVD als partijen die mee moeten ‘regeren’. “Een coalitie met LBM, de VVD en D66 heeft onze eerste voorkeur”, zegt Van Leeuwen namens het CDA. “De VVD gaf in eerste instantie aan ook door te willen gaan met de PvdA, maar ziet dit eveneens als een goede optie. En ondanks dat LBM en D66 geen voorkeur voor elkaar hadden, gaan ze toch in gesprek.”

Voor Lijst Groot Montferland zijn DocksNLD 2 en het Masterplan Didam de breekpunten voor het vormen van een nieuwe coalitie. Voor LBM zijn dit geen breekpunten, maar wel bespreekpunten. “De gesprekken zijn tot nu toe heel constructief geweest”, vindt Van Leeuwen. “Ook met LGM en de PvdA. Op sommige punten zijn de verschillen echter te groot. Het ziet er dan ook naar uit dat we zonder die partijen verder gaan. Al blijven ze wel betrokken bij de totstandkoming van het coalitie- of raadsprogramma.”

Transparant
Om het proces van de coalitievorming zo transparant mogelijk te maken, worden de verslagen op de website van de gemeente Montferland geplaatst. Daarmee zijn ze openbaar voor het publiek. Op dit moment staat alleen het verslag van het gesprek van 6 april er nog niet op.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.