Plavei en gemeente investeren ruim 30 miljoen in Bloemenbuurt Didam

DIDAM – Woningcorporatie Plavei investeert de komende jaren 29 miljoen euro in vernieuwing van de Bloemenbuurt in Didam. Van de 222 huurwoningen in de wijk worden er 73 gesloopt en 136 gerenoveerd. Ook komt er een groot buurtpark tussen de Rozenstraat en Zonnebloemstraat.

Wethouder Walter Gerritsen (links) en Plavei-directeur Arjan ter Bogt op de hoek van de Muurbloemstraat en de Goudsbloemstraat, waar straks een park wordt aangelegd.

In juni van dit jaar presenteerden de woningcorporatie en de gemeente Montferland al het conceptplan voor de Bloemenbuurt. Inmiddels hebben de bestuurders van Plavei en de gemeente een definitief akkoord gegeven op het stedenbouwkundig plan. Het aantal te slopen en te renoveren woningen is gelijk gebleven. Er zijn echter wel wat aanpassingen gedaan in het type woningen dat wordt teruggebouwd.

“Er was meer vraag naar grondgebonden levensloopbestendige woningen en minder naar appartementen”, vertelt Plavei-directeur Arjan ter Bogt. “Daar hebben we in het definitieve plan rekening mee gehouden.” Er komen wel appartementen. Deze bouwt Plavei aan de Lobeliastraat en Irisstraat. “Aan de zijkant van het grote park bouwen we een appartementencomplex van drie en vier lagen. Dit is een echte verrijking van het plan.”

Park
Met de aanleg van het park wordt de Bloemenbuurt een stuk groener. Maar het park is ook belangrijk voor een goede waterhuishouding. “Het park zorgt voor een betere uitstraling van de buurt en vangt bij veel regen ook het water op”, legt projectleider Peter Sluijs uit. “Tegen het park was nogal wat weerstand vanuit de buurt, die bang is dat dit het zoveelste poepveldje wordt. We willen daarom extra investeren in de kwaliteit van het park en de bewoners mee laten denken over de inrichting.”

Voor de inrichting van de openbare ruimte is de gemeente Montferland verantwoordelijk. Het college heeft de afgelopen week een bedrag van 1,5 tot 2 miljoen euro gereserveerd voor de openbare ruimte van de hele Bloemenbuurt. “Dat geld is uitgesmeerd over een aantal jaren, tot 2022”, zegt wethouder Walter Gerritsen. “Het exacte bedrag is afhankelijk van het definitieve plan.”

Planning
Het inrichtingsplan voor de openbare ruimte moet nog worden gemaakt. Het voorlopige inrichtingsplan is in de eerste helft van 2019 klaar. De bouwwerkzaamheden starten in het najaar van 2019. Ter Bogt: “We beginnen met de renovatie van de Crocusstraat. Met de sloop en nieuwbouw starten we in 2020. Alle nieuwe woningen worden aardgasloos en energieneutraal. Bij de te renoveren huizen gaan we in elk geval voor 0 op de meter.”

De bewoners die in een woning wonen die wordt gesloopt, bepalen zelf hoe snel ze worden geherhuisvest. Zij krijgen voorrang bij de toewijzing van een andere (tijdelijke) huurwoning. Op dit moment heeft een derde van die bewoners, van wie het huis wordt aangegeven terug te willen keren in de Bloemenbuurt. “De praktijk leert echter dat slechts tien procent terugkeert”, weet Ter Bogt. “De anderen willen toch niet nog eens verhuizen of wonen prettig op hun nieuwe stek. Zij blijven dan gewoon wonen.”

Informatiewoning
Op 8 januari opent Plavei een informatiewoning aan de Irisstraat 1 in Didam. In deze woning, midden in de wijk, kunnen bewoners terecht voor vragen over de vernieuwing van de Bloemenbuurt. Ook kunnen ze er een praatje maken en hulp krijgen bij het vinden van een andere woning. De infowoning is open op dinsdag en woensdag van 9 tot 12 uur en donderdag van 14 tot 17 uur.