Plavei bouwt eerste vijf Nul-op-de-meterwoningen 

ZEDDAM – Aan de ‘s-Heerenbergseweg in Zeddam is OptimumPlus in opdracht van woningcorporatie Plavei gestart met de bouw van vijf zogenaamde Nul-op-de-meterwoningen. De woningen komen op de plek waar eerst pension Willy stond.

V.l.n.r. wethouder Walter Gerritsen, Plavei-directeur Arjan ter Bogt en aannemer Edo van Campen voor het bouwbord.

De vijf woningen in Zeddam zijn de eerste van in totaal dertig NOM-woningen, die dit jaar nog gebouwd worden op verschillende plekken in de gemeente Montferland. Plavei legt de komende jaren haar focus op de aanpassing en verduurzaming van haar huizenvoorraad. De investeringen leiden tot een flinke kwaliteitsimpuls en een beperkte uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen op korte termijn.

Toekomstbestendig
Plavei moet haar woningen passend maken voor de huurder van de toekomst. Er zijn veel ontwikkelingen waar dan rekening mee gehouden moet worden, zoals vergrijzing. Maar ook met het beleid van de overheid om mensen steeds langer zelfstandig te laten wonen en de regels om klimaatverandering tegen te gaan. Plavei investeert de komende jaren ruim 60 miljoen in het bezit, waarbij sterk ingezet wordt op duurzaamheid.

“We vinden dat we een voorbeeldrol hebben als het gaat om het verduurzamen”, zegt Plavei-directeur Arjan ter Bogt. “Wij zijn ons bewust van deze verantwoordelijkheid en hebben van duurzaamheid een speerpunt gemaakt. Niet alleen het milieu profiteert, het is ook goed voor de portemonnee van de huurders.”

Primeur
Zeddam heeft de primeur. Plavei levert hier haar eerste nieuwbouwwoningen op. Tot eind vorig jaar stond hier nog het oude pension Willy. Het gebouw heeft een tijd dienst gedaan als crisisopvang, maar voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. “De locatie krijgt op deze wijze weer een mooie invulling”, vertelt Ter Bogt.

Samen met wethouder Gerritsen van Montferland en Edo van Campen van aannemer OptimumPlus, een samenwerkingsverband tussen Van Campen Bouwgroep en Klomps Bouwbedrijf, onthulde hij vrijdagmiddag 23 maart het bouwbord. Dit gebeurde onder toeziend oog van medewerkers van de betrokken partijen en buurtbewoners.

De bouw van de woningen in Zeddam is in het najaar klaar. De andere 25 NOM-woningen worden gebouwd in Braamt, ’s-Heerenberg en Kilder. In Braamt en ’s-Heerenberg maken bestaande verouderde huurwoningen plaats voor de nieuwbouw. In Kilder wordt het aantal woningen aan de Cedric Mardonstraat, de locatie van het voormalige sportveld, uitgebreid met vijf woningen.

Kwaliteitsimpuls
De investeringen leiden tot een flinke kwaliteitsimpuls en een beperkte uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen op korte termijn. Ter Bogt: “Nu is er behoefte aan meer woningen, maar als we twintig jaar verder kijken, zien we dat de het huidige aantal voldoet. Daarom ligt de focus straks meer op de aanpassing en verduurzaming van bestaande woningen en niet op het uitbreiden van het aantal woningen.”Facebooktwittergoogle_plus