Pilots DVC’26 over nieuwe spelvormen pupillenvoetbal

DIDAM – De KNVB introduceert vanaf komend seizoen een aantal nieuwe spelvormen voor het pupillenvoetbal. Het meest opvallende punt is dat de pupillen op kleinere veldjes gaan spelen. Omdat dit een grote impact heeft op allerlei zaken is voetbalclub DVC’26 uit Didam een projectteam gestart om deze veranderingen binnen de vereniging te begeleiden en uit te rollen.

DVC (640x426)Om te (laten) zien welke uitwerking de plannen van de KNVB hebben op het veld en de organisatie, houdt DVC’26 twee pilotavonden op woensdag 8 en donderdag 9 februari. Tijdens deze pilotavonden maken spelers, ouders, leiders, trainers en andere geïnteresseerden kennis met de nieuwe spelvormen. Ook zijn er specialisten van de KNVB om vragen te beantwoorden.

De avonden bestaan onder andere uit een informatieve inleiding, een warming-up en demonstratiewedstrijdjes van twee keer twintig minuten. Op 8 februari wordt door voetballers in de leeftijdsgroep tot 8, 9 en 10 jaar de spelvorm zes tegen zes gespeeld. Donderdag spelen de voetballers in de leeftijd tot 11 en 12 jaar de spelvorm acht tegen acht. De pilots draaien beide avonden van 17.45 tot 19 uur.

Nieuwe opzet
In de vernieuwde opzet van de KNVB voetballen vanaf het seizoen 2017/2018 pupillen onder 8 en onder 9 jaar op een kwart voetbalveld partijtjes van zes tegen zes. Ingooien wordt dribbelen en de rol van scheidsrechters wordt ingevuld door spelbegeleiders, om het spel voor kinderen in goede banen te leiden. In het huidige seizoen spelen deze leeftijdscategorieën nog zeven tegen zeven op een half veld.

De teams van onder 10, onder 11 en onder 12 jaar starten in het seizoen 2018/2019 met de nieuwe wedstrijdvormen. Door dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en gedegen in te voeren. De jongste voetballers (onder 6 en onder 7 jaar) blijven onderling, bij voorkeur binnen de eigen vereniging, kleine partijtjes spelen. Het advies van de KNVB is kinderen onder de 6 jaar twee tegen twee te laten spelen en onder 7 jaar vier tegen vier.

Informatie
Alle geïnteresseerden zijn uitgenodigd op de pilotavonden. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Raymond Sweers, raymondsweers@planet.nl en 06-46962157, Alex Steg, f-jeugd@dvc26.nl en 06-51113428 of Bas Strijbosch, voorzitter@dvc26.nl en 06-50890561.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.