OVD verhaalt over meester De Ponti en Loilse leven in 1957

DIDAM – Meester De Ponti is één van de hoofdrolspelers in het jaarboek Oaver Diem, dat de Oudheidkundige Vereniging Didam donderdag 20 april presenteert. Traditioneel gebeurt dit tijdens de ledenvergadering van de historische vereniging. Verder zijn er onder andere verhalen geschreven over het leven in Loil zestig jaar geleden en de Didamse Peelgangers.

Meester Theo de Ponti en moeke Stina de Ponti-Rutten sieren dit jaar de cover van het jaarboek Oaver Diem van de OVD. Foto Marijke Dellepoort
Meester Theo de Ponti en moeke Stina de Ponti-Rutten sieren dit jaar de cover van het jaarboek Oaver Diem van de OVD. Foto Marijke Dellepoort

“Alle dorpen uit de voormalige gemeente Didam komen weer aan bod”, zegt Theo te Wil. De voorzitter van de OVD schreef zelf geen artikel, maar hield zich vooral bezig met de coördinatie en eindredactie van het jaarboek. “Auteur Tom van Alst heeft voor zijn artikel over Loil de nieuwe huisnummerregistratie in 1957 als uitgangspunt genomen. Hij beschrijft hoe het leven in het dorp zestig jaar geleden was, toen de melkboer en kolenboer nog met paard en wagen door de straten reden.”

Eerbetoon
‘Meester De Ponti, meester en ombudsman’ is een eerbetoon aan het voormalig hoofd van de lagere school in Nieuw-Dijk. Zijn markante persoonlijkheid en grote inzet voor de Nieuw-Dijkse gemeenschap waren voor schrijver Jan Beursken reden om zijn ‘levensverhaal’ in beeld te brengen. Beursken is ook de auteur van het artikel over 50 jaar Albert Schweitzerschool, dat vorig jaar september werd gevierd.

De werkgroep Boerderijen van de OVD heeft dit keer de boerderij van de familie Looman aan de Doesburgseweg 4 in Loil belicht. “De boerderij wordt al lang niet meer bewoond en staat inmiddels op invallen”, weet Te Wil. “In 1967 is er een nieuw woonhuis naast gebouwd en sinds die tijd is de boerderij in gebruik geweest als berging en veestalling.”

In ‘Vestiging van Liemerse boeren in de Kempen’ schrijft Henk Stevens over de Didamse boeren die zich rond 1900 in de Peel vestigden, omdat de grond daar veel goedkoper was. Gastauteur Willie Sanders geeft daarnaast een beeld van het leven van zijn familie aan de Oldegoorweg in Nieuw-Dijk in de periode van ongeveer 1940 tot 1960.

Presentatie
“Er staan tien artikelen in het jaarboek, dat in totaal uit 128 bladzijden bestaat”, vertelt Te Wil. Donderdag 20 april wordt Oaver Diem gepresenteerd tijdens de ledenvergadering van de OVD bij Jan&Jan. De ledenvergadering begint om 19.30 uur. Daarna is het jaarboek ook voor niet-leden verkrijgbaar bij de OVD en Bruna in Didam. Meer informatie is te vinden op www.ovd-didam.nl.