‘Oude’ kinderkleding ruilen voor ‘nieuwe’ op kinderkledingruilbeurs

NIEUW-DIJK – Iedere jonge ouder kent het wel. Na een paar maanden is je kind al weer uit z’n spijkerbroek of jurkje gegroeid. Weggooien is jammer, maar waar moet je dan met al die vaak nog goede kleding naartoe? “Naar de kinderkledingruilbeurs in de Meikever”, zegt Minke Smits.

Begin dit jaar startte de beurs op initiatief van Astrid van den Berg in het dorpshuis van Nieuw-Dijk. Van den Berg vroeg Andrea Lamers en Minke Smits haar te helpen. Sinds januari kunnen ouders elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur in de Meikever terecht met hun ‘oude’ kinderkleding en deze ruilen voor ‘nieuwe’.

“Astrid heeft het idee opgepakt in Etten”, vertelt Smits. “Daar houden ze al jaren een kledingruilbeurs voor zowel kinder- als volwassenkleding. Wij hebben alleen kinderkleding tot maatje S. Wat we aan kleding voor volwassenen hebben, brengen we naar Etten, waar we het ruilen voor kinderkleding.”

De kinderkleding ruilbeurs werkt heel eenvoudig. Ouders of grootouders die kinderkleding willen ruilen, kopen een lidmaatschapskaart voor 10 euro per jaar. Hiervoor kunnen ze iedere maand onbeperkt kinderkleding brengen en meenemen. “Je kunt alles tegen alles ruilen”, legt Smits uit. “Zoals een broek voor een jas of een jurk voor een blouse. Sokken geven we er vaak zo bij. We hebben ook veel sportkleding en inmiddels ook wat schoentjes. Voor de allerkleinsten hebben we zelfs mutsjes en slaapzakjes.”

Eerste kindje
Sinds kort mogen moeders die hun eerste kindje verwachten de eerste tien stuks kleding meenemen, zonder er iets voor terug te geven. “Als het kind dan uit maatje 50 gegroeid is, verwachten we echter wel dat ze de kleding weer komen ruilen”, lacht Smits. “Kinderen, vooral dat kleine spul, groeien zo snel uit hun kleding. Vaak zijn de kleren dan nog zo goed, dat anderen er nog jarenlang plezier van kunnen hebben.”

Kleding hebben de initiatiefneemsters van de ruilbeurs inmiddels genoeg. Er zijn namelijk ook veel mensen die alleen maar kinderkleding komen brengen, vooral opa’s en oma’s. “We hebben drie grote hangrekken voor onder andere de jurkjes en de jasjes. Verder hebben we een lange tafel die vol ligt met kleren op maat.”

De kinderkleding ruilbeurs heeft een aantal vaste klanten, maar hoopt de komende maanden meer mensen naar de Meikever te trekken. Smits: “De ruilbeurs is voor iedereen toegankelijk. Ook mensen van buiten Nieuw-Dijk en Didam zijn van harte welkom. Zaterdag 5 oktober is onze eerstvolgende beurs. Verder zijn we dit jaar nog op 2 november en 7 december open.” De Meikever is gevestigd aan de Smallestraat 42 in Nieuw-Dijk.