Oude Didamse dokterswoning in tv-programma BinnensteBuiten

DIDAM – De voormalige dokterswoning van de huisartsen Auping en Jennekens is maandag 22 april te zien in het televisieprogramma BinnensteBuiten van de KRO-NCRV. In de uitzending geeft de huidige bewoonster en interieurontwerper Jantien Broere een kijkje in het huis, waarin veel historische elementen bewaard zijn gebleven.

“Er zijn nog veel ornamenten aanwezig”, zegt Broere, die inmiddels zeven jaar in het huis woont. “Zo ligt er nog een oude granietvloer en zijn de visgraatvloer en paneeldeuren nog authentiek. Ook de bijna 100 jaar oude magnoliaboom in onze diepe achtertuin is een historisch pareltje. Die dingen maken het voor ons een heel bijzonder huis, net als de ligging in één van de mooiste straatjes van Didam.”

De makers van het programma BinnensteBuiten ontdekten het huis op Instagram, waar Broere regelmatig beelden van de woning en het interieur post. “Ik doe dat omdat ik interieurontwerper ben. Op deze manier kan ik mensen inspireren en een visitekaartje afgeven.”

Oude stijl
Bovendien wil ze laten zien dat je heel veel oude dingen prima kunt hergebruiken in een ‘nieuw’ interieur. “Ik vind mooi en sfeervol wonen heel belangrijk, maar dat betekent niet dat je alles maar nieuw moet kopen.”

De hele bovenverdieping werd bijvoorbeeld verbouwd, maar wel in oude stijl. “De oude deuren kwamen weer terug, net als de oude houten balken die waren weg getimmerd. De oude bouwmaterialen heb ik bewaard en hergebruikt om een vervallen tuinhuis te verbouwen tot een heerlijke loungeplek.”

Het programma wordt maandag om 18.45 uur uitgezonden op NPO 2. Broere neemt de kijkers hierin in acht minuten mee door de woning en vertelt over het heden en verleden. De voormalige dokterswoning heeft dan ook een lange geschiedenis, die in 1926 begon. “Er hebben twee huisartsen met hun families gewoond en gewerkt en er zat een apotheek”, weet Broere.

Historie
Zo had huisarts Jan Auping van 1940 tot 1946 zijn praktijk aan de Schoolstraat 28. Hij huurde het woonhuis van de gezusters Staarink. Dokter Auping had op de zolder van het huis bovendien een geheime ruimte laten timmeren, waar tijdens de oorlog diverse onderduikers verbleven. Ook burgemeester Harrie de Leeuw zat een tijdje bij dokter Auping ondergedoken in een kamertje, toen de Duitsers zich massaal terugtrokken uit Arnhem.

Burgemeester Harrie de Leeuw in de achtertuin van de dokterswoning, waar hij even ondergedoken zat. Foto OVD

Dokter Jennekens was de opvolger van Auping en woonde een paar jaar in het woonhuis met praktijk. Later liet hij een nieuw pand bouwen aan de overkant van de Schoolstraat 28, op de hoek met de Burgemeester Kronenburglaan. Hier volgde dokter Peters hem uiteindelijk op.

Foto: Jantien Broere met de makers van het programma BinnensteBuiten.