Oproep burgemeester: ‘Massaal vlaggen voor 75 jaar vrijheid’

DIDAM/’s-HEERENBERG – Het coronavirus zet voorlopig een streep door alle evenementen in Nederland. Ook door de vele festiviteiten in het kader van 75 jaar vrijheid in Montferland. Om toch te vieren dat deze regio begin april 1945 is bevrijd, roept burgemeester Peter de Baat alle Montferlanders op te vlaggen.

Hij vindt het belangrijk om samen stil te staan bij het herwinnen van de vrijheid 75 jaar geleden. De burgemeester vraagt iedereen in de voormalige gemeente Bergh om op 1 april de vlag uit te steken en op 3 april in de voormalige gemeente Didam. Beide gemeenten werden vlak na elkaar bevrijd.

“We herdenken de oorlog en vieren dat we weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven”, zegt De Baat. “De strijd tegen het coronavirus vraagt grote beperkingen in onze vrijheid. Het virus zorgt voor ongekend moeilijke tijden. Juist nu zoeken we, net als 75 jaar geleden, naar verbinding en het gevoel van bij elkaar te horen.”

Vijf jaar geleden herdacht Didam de bevrijding op 3 april bij het oorlogsmonument op het Lieve Vrouweplein. Foto José Rasing