Opmars vrouwen in mannelijk carnavalsbolwerk

DIDAM – Waar carnavalsverenigingen vroeger een echt mannenbolwerk waren, zijn de vrouwen aan een opmars begonnen. De besturen van alle vier ‘Didamse’ carnavalsverenigingen hebben inmiddels een vrouw in hun midden en ook in de raden van elf zijn de eerste dames toegetreden. Prinsessen zijn echter nog een zeldzaamheid.

De vrouwen in de besturen van de ‘Didamse’ carnavalsverenigingen met v.l.n.r. Christa Wenting (De Vrolijke Slörpers), Marieke Gieling (De Geinsköp), Gemma Harmsen (De 11jes) en Inge Jentink (De Vrolijke Drammers).

“De Geinsköp heeft al eens een prinses gehad, maar dat is lang geleden”, weet Marieke Gieling (37), die dit jaar voor het eerst aanschoof bij het bestuur van de Didamse vereniging. “Annelies van Nieuwehoven mocht in 1981 de scepter zwaaien. Daarna hebben we nooit meer een prinses gehad. Het wordt wel weer eens tijd.”

Toch is De Geinsköp behoorlijk geëmancipeerd. Al vanaf de oprichting, 45 jaar geleden, nam er vrijwel altijd een vrouw zitting in het bestuur. “Alleen de laatste jaren niet”, zegt Gieling. Met Fien Gerritsen en Vera de Jong zitten er nu zelfs twee vrouwelijke leden in de raad van elf en jubileumprins Roy Gieling koos vorig jaar voor het eerst een vrouw tot zijn adjudanten.

Bij De Vrolijke Drammers uit Loil was er daarentegen tot voor kort geen plaats voor vrouwen in het kader. Inge Jentink (29) bracht daar vorig jaar verandering in. Na een jaartje ‘stage’ te hebben gelopen, is ze nu in het bestuur verantwoordelijk voor de pr, carnavalskrant, website en social media.

“Ik had niks met carnaval, tot ik een relatie kreeg met (prins) Maarten Hoksbergen”, vertelt ze. “Toen vond ik het al raar dat er alleen maar mannen in pakken in het bestuur en de raad van elf zaten. Ik heb daar altijd tegenaan geschopt en uiteindelijk zeiden ze ‘dan willen we jou er wel graag bij hebben’.”

Statuten
Jentink hoopt dat het nu ook wat makkelijker wordt voor andere vrouwen om die stap te zetten. “In Loil zijn we nog vrij formeel en houden we graag vast aan tradities. Toch zie je dat het carnaval steeds opener wordt. Al kunnen vrouwen volgens de statuten nog altijd geen prinses worden.”

Die regels gelden ook bij De Vrolijke Slörpers. Maar ook hier gaan vrouwen vaker voorop bij het carnaval. “Angeline ter Voert was zes jaar geleden ons eerste vrouwelijk bestuurslid. Nu is ze zelfs voorzitter”, zegt Christa Wenting (52). “Ik zit twee jaar in het bestuur, als manusje van alles. Onze vereniging is klein, dus moet je het allemaal samen doen.” Haar dochter Laura heeft inmiddels ook een functie bij de vereniging. Samen met Nicole van Wessel en Jany van den Oosterkamp zorgt ze voor de vrouwelijk inbreng in de raad van elf.

Gemma Harmsen (37) maakt alweer vanaf 2014 deel uit van het bestuur van CV De 11jes uit Nieuw-Dijk. “Ik ben in 2013 officieel door de heren gevraagd”, lacht ze. Sindsdien is ze verantwoordelijk voor vrijwel alle pr- en jeugdactiviteiten binnen de vereniging. “Ik denk dat wij als vrouwen echt wat toevoegen aan het bestuur. Wij hebben meer empathisch vermogen en bekijken dingen soms op een andere manier dan mannen. Hopelijk maken wij zo de weg vrij voor meer vrouwen in het kader en wordt de prins in de toekomst vaker een prinses.”